Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Катакомбне Литургије 14-1-2011

Катакомбне Литургије 14-1-2011

Print Friendly, PDF & Email

На дан када Света Црква слави Обрезање Христово и великог угодника Божијег Светог Василија Великог, Свете Литургије су, у скромном катакомбном амбијенту, служене и у Новом Пазару, Житковцу и Штрпцу.

У Новом Пазару је Свету Литургију служио Јеромонах Висарион (Шуловић) уз саслужење Јерођакона Павла (Дрековића). У Житковцу је Литургију служио Јеромонах Евтимије (Милентијевић). Овде је братија после Литургије угостила двадесетак чланова студентског удружења „Уједињена Србија“ из Београда. У Штрпцу је Литургију служио Јеромонах Наум (Мирковић) уз саслужење Јерођакона Прохора (Ацковића).

У скромним условима свештенослужећи и живећи, далеко од својих манастира у којима им је приступ онемогућен, монашке заједнице на поменутим местима настављају своју мисију уз благослов свог Пастира и духовног оца – Владике Артемија. Духовне прилике при којима се та мисија врши сличне су приликама из апостолског времена. И данас, као у апостолско времe, мали је број оних који желе да иду уским путем, људским душама и данас влада саможивост, индиферентност и „страх јудејски“. У таквим условима остаје само подсећање на речи Господње: „Не бој се, мало стадо, јер би воља Оца вашега да вам даде царство“ (Лк. 12, 32) и молитва Господу да укрепи верне слуге Своје при налету свих искушења у наступајућој години.