Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Катакомбне Литургије 8/9-1-2011

Катакомбне Литургије 8/9-1-2011

Print Friendly, PDF & Email

Милошћу Божијом претходних празничних дана Свете Литургије су се служиле и у Новом Пазару, Житковцу (север Косова) и Штрпцу (Метохија).

У Новом Пазару Литургију је служио Јеромонах Висарион у присуству тридесетак верника из Пазара и околине. Литургије у Житковцу је служио Јеромонах Ефтимије. Овде се на Литургијама окупљало двадесетак верника. У Штрпцу је, на Празник Сабора Пресвете Богородице, Свету Литургију служио Јеромонах Бенедикт уз саслужење Јерођакона Прохора. На празник Светог првомученика Стефана Свету Литургију је служио Јеромонах Ксенофонт уз присуство десетак верника. У Штрпцу се Света Литургија служи свакодневно.

Ове Свете Литургије у распетој Епархији јесу извори снаге православних на овим просторима и шире. Њихова свеосвећујућа сила трепет је и страх за непријатеље Крста – демоне. Колико је Света Литургија нанела зла ђаволу у протеклом периоду процвата монаштва, када је свакодневно служена Литургија у многим манастирима Епархије, показује невиђена сила и свестрани напад предузет у акцији уклањања Владике Артемија са Косова и Метохије. У најдубљој суштини ствари напад на Владику Артемија је био напад на Свете Литургије и монаштво у Епархији рашкој-призренској, који су тако снажно опаљивали демоне са више места у Епархији у протеклом златном периоду. На жалост сада су многи манастири пусти или у њима само тавори монашки живот без валидне Литургије. Ђаво ликује због тога али неће дуго – сведоче горе описани догађаји.