Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Катакомбне Литургије 7-1-2011

Катакомбне Литургије 7-1-2011

Print Friendly, PDF & Email

ОДСЛУЖЕНА ПРВА КАТАКОМБНА ЛИТУРГИЈА
НА СЕВЕРУ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ

Монаштво верно освештаном црквеном поретку и једином канонском Епископу Eпархије рашко-призренске Артемију, дошло је пре неколико дана и на север Косова (село Житковац), како би наступајуће велике празнике дочекали у нераскинутој и нераскидивој заједници са верним народом. Они који су пружили храбар отпор црквено-државном пучу у Eпархији и нису пристали на безакоње и прогон свога Пастира и монаштва, дочекали су свештеномонахе са великом радошћу и надом да ће се и на тим просторима служити Света Литургија. Њихова нада је испуњена на сам Божић када је и одслужена прва Литургија.

Свету Литургију је служио јеромонах Евтимије, настојатељ манастира Сочаница у егзилу а певницу је водио јерођакон Јаков. На служби је прочитана Божићна посланица Епископа Артемија. Скоро сви присутни на Литургији причестили су се Светим Тајнама. У пригодној беседи отац Евтимије је нагласио да је данас посебан дан и разлог да одамо славопој Богу на висини, Који није оставио мало стадо незбринуто. Пошто је Пастир силом удаљен од своје епархије и пастве, он је показао бригу за своје верно стадо тиме што је послао своје монаштво. Ко види нас, види њега, а ко види њега види пут којим су ишли наши свети преци и Божји угодници, нагласио је отац Евтимије.

Просторија преуређена у капелу (посвећену Светом Сави српском) била је мала да прими око стотињак верника са разних страна Косова и шире. Оно што је сво време красило овај молитвени скуп било је благочешће, једнодушност и заједничко појање народа. Многочекано богослужење у молитвеном општењу са својим Епископом је дочекано. Иако у скромним условима у прогонству, овај догађај се може упоредити са доласком хладне воде жеднима.

После Литургије мало стадо се окупило на послужењу где су размењене речи утехе и охрабрења потребне ради истрајавања на уском путу који води у живот вечни. Нахрањени тако духовном и телесном храном верници су се у миру разишли својим кућама благодарећи Богу на новом духовном извору отвореном у њиховој средини.

 

Катакомбне Литургије у Штрпцу и Новом Пазару

На Празник Христовог Рођења Света Литургија је служена и у Штрпцу. Литургију је служио Јеромонах Јован (Милојевић) уз саслужење јерођакона Прохора (Ацковића). Литургији одржаној у скромним катакомбним условима, у капели посвећеној Светим Архангелима, присуствовало је и петнаестак верника. После Свете Литургије малено свето-архангелско братство приредило је послужење за придошле госте. Треба нагласити да је монашко братство под сталном присмотром полиције у цивилу, и да многи верници, због претњи које стижу са разних страна, избегавају да контактирају са братством. Они најхрабрији и најревноснији у вери ипак остају глуви за претње, не марећи ни за сопствени живот. Они су со нашег народа а њихова храброст најбољи поклон који наш српски народ приноси Богомладенцу Христу рођеном од Пресвете Дјеве Марије у Витлејемској пећини.

Катакомбна Литургија служена је и у Новом Пазару. Литургију је служио Јеромонах Висарион (Шуловић) уз саслужење јерођакона Павла (Дрековића). Литургији је присуствовало тридесетак верника из Пазара и околине. Број верника би свакако био већи да није претњи и заиста секташке активности пазарског свештенства које обилази домове верника у намери да их одврати од одласка код „Артемијевих монаха“. На ретко до сада испољеној ревности у „одбрани“ стада позавидели би им и секташи – Јеховини сведоци познати по сличној активности. С тугом се питамо: Где је у њиховим поступцима Православље?