Почетна / АРХИВА / Књига Хорепископа Наума „Преподобни Петар Коришки“

Књига Хорепископа Наума „Преподобни Петар Коришки“

Print Friendly, PDF & Email

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа рашко-призренског у егзилу Г.Г. Артемија одштампано је друго издање књиге „Преподобни Петар Коришки. „Аутор књиге је Његово Преосвештенство Хорепископ хвостански и барајевски Г.Г. Наум. Изашла је из штампе крајем септембра ове године.

Књига, поред опширнијег описа житија и богоугодних подвига  великог угодника Божјег из нашег народа Преподобног Петра Коришког (упокојио се 5. јуна 1270. или 1275. године), садржи и  повест о његовим светим моштима и чудесима која се од њих дешавају, повест о манастиру светог Петра Коришког у Кориши (где су мошти преподобног најпре почивале) и манастиру Црна Река (где се мошти тренутно налазе), чудеса од његових светих моштију и службу преподобном на српскословенском језику коју је написао протојереј Мирко Павловић.

Књига је у боји, има 122 стране и први пут је објављена 2005. године у издању Манастира Црна Река.

Може се купити на штандовима катакомби епархије у егзилу, наручити преко телефона 064 – 952 8630  у периоду од 9.оо – 13.оо часова, или путем електронске поште на мејл адресу:

man.sv.justin@gmail.com

Књига ће наручиоцима стићи на жељену адресу преко брзе поште.
Цена књиге је: 400 дин. + ПТТ трошкови.

У наредним редовима доносимо предговор другом издању Епископа Артемија и део књиге у ПДФ формату.

Уредништво

 

ПРЕДГОВОР  ДРУГОМ  ИЗДАЊУ

 

Пред нама је, драги читаоче, друго издање душекорисне књиге „Преподобни Петар Коришки“, која је по први пут објављена 2005. године у издању манастира Црна Река.

Од тада је прошло доста времена. Тада штампани тираж нашао је своје читаоце и утолио духовну глад многих душа које се труде на путу спасења. Тираж се „истрошио“ а духовна глад у нашем народу траје и даље. То нас је побудило да приступимо другом издању ове књиге, истина под измењеним условима од оних који су тада постојали. Ти измењени услови (који су настали и трају од 2010. године) нису изменили нашу љубав према светом Петру Коришком, као и љубав према нашем народу.

Предговор овом издању је исти као и у оном првом, са мањим изменама и допунама.

Мало је манастира у Српској Православној Цркви који могу да се похвале целосним, нетљеним и чудотворним моштима неког од светитеља из рода нашега. Присуство моштију у неком манастиру (ређе у парохијској цркви) јесте израз посебне милости Божије, и несумњиво највећа вредност дотичног манастира. Мошти светитеља у којима почива изузетна и обилна благодат Божија, представљају велику потпору како монашком братству, тако и благочестивом народу уже и шире околине. Та благодат Божија најчешће се пројављује као чудотворна и целитељна за многе телесне и духовне болести. Надалеко су позната чудотворна исцељења у манастиру светог Наума Охридског, светог Василија Острошког, светог краља Стевана Дечанског, светог Јоаникија Девичког, светог Петра Коришког…

Побожни и верни народ који походи те наше светиње, привучен светлошћу којом зраче у њима присутне свете Мошти, светошћу живота дотичног светитеља, и чудесима која се над Моштима догађају, сматрају за велики благослов ако у тим нашим манастирима могу да добију (или купе) икону или књигу – житије светитеља коме су у походе дошли и то понесу дому своме као бесцено благо. У већини случајева та им је жеља остварива, јер многи манастири одавно располажу пригодном литературом (монографије, житије итд).

Манастир Црна Река, у коме почивају мошти Преподобног Петра Коришког, до сада је био изузетак. Манастир такве пригодне књижице није имао. Истина, многи су до сада писали о светом Петру Коришком, његовом животу и подвизима, његовој испосници код Призрена и чудесима која су се дешавала над његовим светим моштима кроз векове. Нажалост, све се то још увек налази разасуто по многим књигама, студијама, часописима, те није лако доступно обичном вернику, поклонику, читаоцу.

Годинама се осећала потреба да се све то написано и објављено сабере, преради и у прикладној форми понуди све бројнијим посетиоцима манастира Црне Реке и поштоваоцима Светог Петра Коришког, чији култ се све више шири у побожном српском народу. Та потреба и духовна глад која се све више осећа, и побудила је тадашњег сабрата црноречког манастира јеромонаха Наума (сада хорепископа Епархије рашко-призренске у егзилу) да уложи много труда и напора, да сакупи податке, чињенице и доказе из богате литературе и припреми пригодно издање Житија Светог Петра Коришког, придодавши му историјат неких чудесних исцељења над његовим светим Моштима, као и Службу Светом Петру Коришком која се служи на његов празник.

Та књига је управо пред нама. Она својом садржином употпуњује онај вакум који се до сада осећао. Ова књижица својом појавом несумњиво је обрадовала братију манастира Црна Река, али и све оне бројне поклонике и посетиоце који желе да се дубље и боље упознају са богоугодним животом, трудовима и подвизима преподобног оца.

Нека Господ, молитвама Преподобног Петра Коришког, благодатно награди трудове свих који су се потрудили око овог издања и испуни молитвене жеље свима онима који са вером и љубављу буду читали ову књигу. Амин! Боже дај!

Епископ АРТЕМИЈЕ

Део књиге у ПДФ формату