Почетна / АРХИВА / Руски портал „АМИН“ о борби за чистоту вере Епископа Артемија

Руски портал „АМИН“ о борби за чистоту вере Епископа Артемија

Print Friendly, PDF & Email

У наредном прилогу Вам достављамо коментар господина Владимира Семенка, главног уредника угледног руског информативно-аналитичког портала о религији „АМИНЬ“, поводом објављивања посланице са недавно одржаног шестог Молитвеног црквено-народног сабора у Лозници.

Уредништво

Овај текст (Посланице са шестог Молитвеног црквено-народног сабора одржаног у Лозници код Чачка 3. јуна. 2018. године – прим. прев.) добили смо од наших пријатеља из Србије. Епархија рашко-призренска у егзилу, на чијем је челу Владика Артемије, представља изузетан пример онога што нама овде, у Русији, толико недостаје – ревновање по разуму. За разлику од наше отаџбине, у Србији се нашао Епископ, који се осмелио да стане на чело народног ревнитељског покрета, који, ево, већ дужи низ година, штити чистоту вере православне и националне интересе српског народа, окупљајући око себе знатан број православних Срба.

У нашим ранијим публикацијама, већ смо се дотицали његовог случаја. Објавили смо, такође, и ауторске текстове Епископа Артемија, у којима он веома једноставно, и на приступачан начин, објашњава своју позицију.

Православни верници, које Владика окупља око себе, труде се да, према њиховим речима, пратећи канонски средњи царски пут, избегавају крајности, како индиферентног односа према вери која је угрожена, тако и западања у фанатизам и расколништво.

Треба признати да нас овде, у Русији, православни Срби уче лекцији из храбрости, верности и духовне трезвености. Сматрајући њихово искуство веома драгоценим, настављамо са објављивањем текстова посвећених опиту Епархије рашко-призренске у егзилу, чија чеда, не само што говоре исправно, него се и на делу супротстављају свејереси екуменизма, која у наше време, у православном свету, све више узима маха.

Превео са руског

архимандрит Варнава (Димитријевић)

———————————-
Извор: Послание Шестого Молитвенного Церковно-народного Собора в монастыре святителя Николая Мирликийского, что в Лознице, близ Чачка, 3 июня 2018 года