Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Крстовдан у Барајеву

Крстовдан у Барајеву

Print Friendly, PDF & Email

На дан великог Господњег празника Возвдижења часнога Крста, Његово Преосвештенство епископ рашко-призренски и косовско-метохијски г.г. Артемије служио је свету архијерејску Литургију у манастиру-катакомби светог Јустина Ћелијског у Барајеву.

Његовом Преосвештенству саслуживали су клирици наше Епархије, између осталих и јереј Жељко Марић, који је недавно пришао под омофор епископа Артемија. На овој светој Литургији Епископ је оца Жељка унапредио у чин протопрезвитера.

Чињеница да је са крста најлакше говорити о крсту потврдила је и богонадахнута беседа епископа Артемија. Искуство страдања је средство најдубљег схватања еванђелске Христове науке, а понајпре оне голготске, оне коју је распети Господ са Крста казао и на Крсту показао. Отуда је Епископ тајну крста осим у својој беседи у којој је ову тајну појаснио и казао, својим крстоликим и христоликим животом показао, а и даље крепљен Богом показује, као светило које „светли у тами и тама ге не обузе“ (Јн 1, 5).

Епископ је у својој беседи додао укрепљујућу реч о Крсту, који како вели у беседи за њега представља: „страшно оружје којим је ђаво побеђен, којим је поражен, којим му је задата смртна рана“. Ова истина о Крсту часноме чију силу и Божију благодат којом је занавек распећем Христа на њему освећен, прослављамо на овај велики празник, представља залог наше наде и живо ишчекивање победе и тријумфа Истине православне вере, над свим јересима и лажима које ђаво, како кроз историју тако и сада сеје, покушавајући да кукољем загуши оно здраво семе вере православне које клија, узраста и доноси стоструке плодове испуњујући житнице Небескога Цара.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.