Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Лазарева субота – Врбица у Ариљу

Лазарева субота – Врбица у Ариљу

Print Friendly, PDF & Email

„Субота уочи празника Цвети (који увек падају у шесту недељу Часног поста) посвећена је успомени на васкрсење четвородневног Лазара, и на улазак Христов у Јерусалим, где су га деца свечано дочекала и поздравила.“

На дан Лазареве суботе, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу Г.Г Артемије, служио је  велико вечерње у Ариљу. Црква је била препуна верног народа. Епископ Артемије је извршио чин освећења врбових гранчица, а онда су сви на челу са Епископом ишли у трократну литију око храма, певајући тропаре:

„Опште васкрсење пре страдања Свога потврђујући,
из мртвих подигао јеси Лазара, Христе Боже.
Стога и ми, попут деце знамења победе носећи,
Теби, Победитељу смрти кличемо:
Осана на висинама,
благословен који долази у име Господње.“

У својој беседи Владика се осврнуо на догађаје овог великог празника:

„А када је Марта чула да иде њихов учитељ, изашла је пред Њега и пала на колена рекавши: „Да си ти био овде, мој брат не би умро“. Мислила је могао је да га исцели, да га излечи. А Господ јој каже: „Брат твој ће устати.“ А она опет каже: „Знам да ће устати о општем васкрсењу, последњи дан. Значи она је веровала по учењу Старог завета да ће бити васкрсење мртвих. Али није знала да ће то бити данас. А Господ јој каже: „Ја сам васкрсење и живот! Ко верује у мене ако и умре живеће, и онај ко верује никада умрети неће“.

Протисинђел Агапит је након службе уприличио трпезу љубави.

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.