Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Љуљаци / Литургија у Љуљацима 2-1-2011

Литургија у Љуљацима 2-1-2011

Print Friendly, PDF & Email

Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски Г. Артемије служио је јуче Свету Архијерејску Литурију у манастиру Светог Јована Крститеља у Љуљацима, уз саслужење више свештенослужитеља распете Епархије. И овом приликом, поред бројног прогнаног монаштва, Литургији је присуствовало и око 350 верника из свих крајева Србије. Сви они су, у овој припремној недељи пред Божић, једнодушно принели своје молитве Господу за своје спасење, својих сродника и васцелог напаћеног српског народа, у наше време додатно тлаченог свејересју екуменизма.

Да подсетимо, последња недеља пред Рођење Христово посвећена је Светим Оцима Старог Завета, тј. Христовим прецима по телу и славе се иста старозаветна лица као и претходне недеље – Недеље Праотаца. То су у ствари били старозаветни праведници: патријарси, цареви, пророци, првосвештеници, побожне жене и сви који су раније живели са вером у долазећег Месију – Христа Спаситеља. На Оце, исто као на Материце, деца „везују“ своје очеве, а ови им се „дреше“ поклонима, исто као и мајке претходне недеље. Ово „везивање“ родитеља симболично представља нераскидиву везу деце и родитеља, како оних физичких тако и оних духовних. Овим празницима, и обичајима везаним за њих, Света Црква истиче нераскидиву везу између родитеља и деце, између духовника и његове духовне деце, везу на којој почива породица, држава, Црква. Колико је душа претежнија од тела толико је ова друга – духовна веза, чвршћа и узвишенија од прве – телесне везе. Ту везу не могу раскинути људи, јер је она Богом установљена. Не могу је укинути „акти Синода“, тим пре што је Синод није створио. Та Света свеза, по Светим Оцима, може бити оправдано раскинути само ако духовни отац падне у блуд или у јерес.

Посматране у светлу поруке припремних недеља пред Божић, безаконе одлуке Синода о забрани духовног руковођења добијају своју јаснију формулацију – ДЕСТРУКТИВНЕ И ЦРКВОРУШИТЕЉНЕ.

Прослављајући Свете Праоце Христове по телу, тј. припремајући се богослужбено за дочек Богомладенца Христа, истакнимо још једном нераскидивост духовне везе између духовног оца и чада, те пупчане врпце којом богољубиве душе, хранећи се соковима Царства Небескога, узрастају у Христу.

Овде можете прочитати транскрипт беседе Епископа Артемија изговорене на Литургији у Љуљацима 02.01.2011. године.