Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Љуљаци / ЛИТУРГИЈА У ЉУЉАЦИМА 23-1-2011

ЛИТУРГИЈА У ЉУЉАЦИМА 23-1-2011

Print Friendly, PDF & Email

У Недељу по Богојављењу (10/23. јануар), Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски Г. Артемије служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Светог Јована Крститеља у Љуљацима, уз саслужење десетак свештеномонаха распете Епарије. Храм Светог Јована Крститеља је и ове недеље био испуњен ревнитељима Правоверја и родољубља који су, као што јелени хитају ка изворима вода, похитали да утоле своју жеђ за молитвом и речима поуке Владике Артемија у љуљачкој светињи. Хладно време, обилне снежне падавине и велика просторна удаљеност им у тој чежњи нису представљали препреку. Љуљачка обитељ их је и овог пута духовно загрејала топлотом Вере а Владика Артемије је сабрању верних, на крају Свете Литургије, предложио духовну храну у виду Архипастирске беседе о покајању. На Литургији се са Христом сјединио мањи број верника који су се за тај свети тренутак припремали постом, молитвом и исповешћу.

Поменутог недељног дана Света Црква је, поред Васкрсења и Крштења Христовог, прослављала и спомен Светог оца нашег Григорија Епископа Ниског, брата Светог Василија Великог. Налазимо за корисним да у овом прилогу подсетимо да је и овај стуб Цркве био гоњен од стране јеретика аријанаца, који се беху осилили у време цара Валента. Наиме, нечастиви сабор епископа аријанаца је успео да збаци Светог Григорија са епископске столице (375. г). Повод је била оптужбa управника провинције за злоупотребу у управи, што је био део проаријанске кампање римског цара Валента тј. део његових настојања да присили Цркву да прихвати учење јеретика Арија. Светитељ се поново вратио на трон своје епархије тек по смрти цара Валента 378. г.

Из овога видимо да је у историји Цркве било случајева када су епископи-јеретици својом „већином“ уклањали православне епископе са њихових катедри и прогањали их у друга места. Међутим, такве одлуке нису истовремено и одлуке Цркве јер славна Црква Божија нема мрље ни боре или што томе слично, него је света и непорочна (Уп. Еф. 5, 27). Како би могла да погреши у својим одлукама славна Црква Божија када јој је глава безгрешни Христос Бог.

И у случају Владике Артемија имамо сличну ситуацију. У оно време су се осилили јеретици аријанци а данас јеретици екуменисти. У оно време смену и прогон је иницирао цар а данас „нови светски цареви“ – актуелна државна власт и западни моћници. И тада и сада изговор је исти – злоупотреба у управи (читај финансијске малверзације). Остаје само да сачекамо промену „цара“ да би они који су данас узурпирали црквену власт примили казну која им следује за нарушавање канона и Светог Предања (као аријанци у своје време) а трон у Призрену примио свог законитог Епископа – Артемија. До тада остаје трпљење, молитва и нада да ће прогон и овог пута кратко трајати.

Молитвама Светог Григорија Ниског Господе Исусе Христе даруј убрзо победу Цркви својој над јеретицима екуменистима и моћницима овога света који „у злу лежи“. Амин.

Инфо служба

Овде можете прочитати транскрипт беседе Епископа Артемија изговорене у Љуљацима у Недељу по Богојављењу.