Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Љуљаци / Литургија у Љуљацима 20-3-2011

Литургија у Љуљацима 20-3-2011

Print Friendly, PDF & Email

Друга недеља поста у Љуљацима

Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски и косовско-метохијски у егзилу Г. Артемије служио је у недељу 7/20. марта Свету Архијерејску Литургију у манастиру Светог Јована Крститеља у Љуљацима, уз саслужење 12 свештенослужитеља. И овом приликом храм Светог Јована био је испуњен верницима из свих крајева Србије. Многи од њих су се и причестили Светим и Животворним тајнама Христовим. На крају Литургије Владика је одржао надахнуту беседу о препуштању вољи Божијој (беседа се у целини налази у прилогу).

Истакнимо у овом прилогу чињеницу да је број оних који посећују љуљачку светињу из празника у празник све већи, и да се обитељ Светог Јована Крститеља увећава новим монасима из других Епархија. Сви они, после грубих канонских преступа патријарха и варварских напада на монаштво, увиђају којим путем иду патријарх и појединци у врху Цркве, те с тога и напуштају заједницу са кваритељима вере и Светог Предања. Најновији пример монаха Николаја (Милошевића), доскорашњег сабрата манастира Дивљане код Беле Паланке (Епархија нишка), који је поменутог празничног дана и званично ступио у братство манастира Светог Јована Крститеља у Љуљацима, то најбоље потврђује. О разлозима свог доласка у љуљачку обитељ отац Николај казује:

Патријарх Иринеј отворено проповеда јерес и јавно је починио страшан преступ паљењем свећа у јеврејској синагоги. Ја не могу да прихватим заједницу са јеретиком и поступио сам сходно 15. правилу Прво-другог цариградског Сабора, у коме Свети Оци налажу Православним Хришћанима да прекину помињање и црквено-литургијско општење са таквим Епископом или Патријархом.

Пример оца Николаја, Богу хвала, није усамљен а време ће показати да број оваквих ревнитеља за веру из редова монаштва у српском народу није мали. То монаштво у симбиози са верним народом јесте со која ће сачувати Српски народ од трулежи папизма, екуменизма и глобализма.

Амин.

Овде можете прочитати транскрипт беседе Епископа Артемија изговорене на Литургији у Љуљацима.