Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Љуљаци / Недеља Самарјанке у Љуљацима 22-5-2011

Недеља Самарјанке у Љуљацима 22-5-2011

Print Friendly, PDF & Email


У недељу самарјанке и на дан празновања преноса моштију Светог оца Николаја Мирликијског чудотворца, епископ рашко-призренски и косовско-метохијски у егзилу Г.Г. Артемије служио је Свету архијерејску Литургију у манастиру Љуљаци уз саслуживање клира наше Епархије у егзилу.

Својим богонадахнутим и живописним речима Архијереј је у пуној љуљачкој цркви верницима појаснио смисао и значај јеванђелског догађаја везаног за жену самарјанку, а који се у данашњу, пету недељу по Васкрсу помиње и износи на духовну трпезу верним чадима Цркве Божије.

Осим те еванђелске парадигме на данашњи дан Црква врши и спомен преноса моштију Светог Николаја Мирликијског. Πоводом тог празника после Свете Литургије извршен је обред резања славских колача.

Славске колаче су у част овог празника припремили верници којима је Свети Николај крсна слава, као и сестринства два манастира наше Епархије, у којима из разлога прогона и узурпирања тих манастира та сестринства више не живе.

Κолач су резале мати Антуса, настојатељица манастира Гориоч и мати Сара, настојатељица манастира Кончул, обе у статусу егзила. Храмовна слава поменута два манaстира био је управо празник преноса моштију Светог Николаја Мирликијског.

Након Службе Божје свима присутнима је по обичају манастирског, хришћанског гостопримства била предложена скромна трпеза љубави, на којој су, како је већ устаљено, такође певане побожне и богоугодне песме, све у славу Божју.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.