Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Љуљаци / Литургија у Љуљацима 27-3-2011

Литургија у Љуљацима 27-3-2011

Print Friendly, PDF & Email

Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски и косовско-метохијски у егзилу Г. Артемије служио је у Крстопоклону Недељу, 27/14. марта, Свету Архијерејску Литургију у манастиру Светог Јована Крститеља. Крстоносном Владици саслуживало је 13 крстоносних свештенослужитеља. Свештеном Литургијском сабрању присуствовало је бројно крстоносно монаштво распете Епархије и око 300 крстопоклоника из свих крајева Србије. Велики број крстопоклоника се на Светој Литургији и причестио Пресветим и Животворним Тајнама Христовим.

У својој веома надахнутој архипастирској беседи Владика је говорио о благодарном прихватању животних невоља тј. трпељивом ношењу животног Крста додељеног нам од Господа (беседа се у целини налази у прилогу). После Свете Литургије, братство манастира је за све присутне приредило пригодно послужење у великој манастирској трпезарији. Овде су се могле чути прелепе духовне песме у извођењу најмлађих крстопоклоника и гуслање једног од чланова братства „Свети Краљ Милутин“ из Шапца.

У недељи у којој се поклањамо Пречасном и Животворном Крсту Господњем истичемо речи богоносног Оца Цркве – Светог Игњатија Брјанчанинова:

„Не тражи хришћанско савршенство у људским добрим делима: њега ту нема; оно се тајанствено чува у Крсту Христовом“!

„Крст је знак изабраности Божије сваког хришћанина“.

„Сва наша добра дела су недовољна и несавршена уколико их не увенча Крст Христов, уколико их не запечати и не осведочи печат Христов – невоље и страдања“.

У светлу горе наведених речи богомудрог оца Цркве открива се истина о Владици Артемију:

Не тражимо потврду исправности пута Владике Артемија у обнови монаштва и осталим његовим добрим делима на њиви Епархије рашко-призренске; она се тајанствено чува у Његовом огромном Крсту кога благодарно и трпељиво носи никога не осуђујући.

Његов претешки Крст је најбоља потврда да је  изабраник Божији.

Сва Његова добра дела у обнови монаштва и одржању народа на Косову и Метохији била би недовољна и несавршена да их није увенчао Крст Христов, да их није запечатио и осведочио печат Христов – невоље и страдања којих смо сви сведоци.

Господе Преблаги укрепи слугу Твога и оца нашег Владику Артемија у ношењу Крста свога, да би се и у његовом благодарном крстоношењу до самога краја узвеличало и прославило име Твоје. Теби слава и хвала вавек.

Амин.

Овде прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији: