Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Катакомбне Литургије 2-1-2011

Катакомбне Литургије 2-1-2011

Print Friendly, PDF & Email

У НОВОМ ПАЗАРУ ОДСЛУЖЕНА ПРВА КАТАКОМБНА ЛИТУРГИЈА

У Новом Пазару је, у недељу 2. јануара (Оци), служена Света Литургија. Литургија је служена у приватном дому Далибора Марковића а Литургију је служио Архимандрит Николај црноречки уз саслужење Јеромонаха Висариона, игумана манастира Бање у егзилу. Литургији је присуствовало педесетак верника из Новог Пазара, Рашке, Лепосавића. Многи од њих су се и причестили Светим и животворним тајнама Христовим. Слика виђена у Новом Пазару је у многоме подсећала на „златне црноречке дане“.

Мало стадо, које се некада недељом и празницима окупљало у Црној Реци да слави Господа и од оца Николаја чује живу реч утехе и укрепљења, сада се окупило на једној сасвим новом месту у условима прогона Цркве. Оно што је Господ даривао својој деци у црноречкој светињи није ускратио и у овом новом месту утехе и охрабрења. Приватни дом је сада постало ново светилиште, нова Црна Река, исто као што је некада пећина витлејемска постала место рођења Богомладенца Христа. Из пећине витлејемске засијала је светлост свету а из овог новог светилишта извире светлост Православља да обасја оне који му прилазе. Протеклих неколико година отац Николај је својим чадима говорио да долази време прогона Цркве од самих „епископа“ – сада их је на те речи катакомбном Литургијом у условима прогона само подсетио.

У својој досадашњој историји Црква Божија је увек била гоњена, гонили су је или незнабожачки владари и богоборци или јеретици. И данас је она гоњена и данас она страда од јеретика екумениста. Свети оци кажу да је страдање уствари печат изабраности сваког хришћанина. Сетимо се речи Господњих: Ако су мене гонили и вас ће гонити (Јн. 15, 20). Ако хоће ко за мном ићи, нека се одрекне себе, и узме крст свој и за мном иде (Мт. 16, 24). При свему Господ охрабрује: Не бој се, мало стадо, јер би воља Оца вашега да Вам даде Царство (Мт. 12, 32).

Због свега реченог с правом се може рећи да је Литургија у Новом Пазару значајан догађај за мало стадо из Новог Пазара и околних места. Мало монашко братство (део црноречана) остаје у Новом Пазару, ту ће наставити свој монашки подвиг у катакомбним условима и редовно богослужити. Они ће преузети на себе и све духовне потребе верника у том делу Србије.

Света Литургија је служена и на Брезовици. Монашко братство из Светих Архангела се такође сместило у приватном дому у том делу Метохије и тамо Светом Литургијом означило почетак једног новог периода свог монашког подвига.

Ископана су нова два извора живе воде Православља – ко је жедан нека дође и нека пије из њих ако хоће.