Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Манастир Нова Петковица у Метлићу прославио своју храмовну славу

Манастир Нова Петковица у Метлићу прославио своју храмовну славу

Print Friendly, PDF & Email

Преподобној матери нашој Параскеви посвећен је манастир Епархије у егзилу у селу Метлићу код Шапца. Манастир је добио име Нова Петковица. С обзиром да је манастир у изградњи, сестринство манастира своју небеску заштитницу литургијски прославља у манастиру Светог Краља Милутина у Бадовинцима. Овде је празник Свете Петке, 27. октобар, свечано прослављен Светом Архијерејском Литургијом којом је началствовао Његово Преосвештенство Хорепископ хвостански и барајевски Г.Г. Наум. Владики Науму су на Литургији саслуживали: јеромонах Симеон (Весић), јеромонах Теоктист (Вуловић), и јерођакон Симеон (Васић). Присутно је било око 100 светосаваца. Неки од њих су се причестили пресветим и животворним Тајнама Христовим.

Након Свете Литургије Владика Наум је одржао пригодну архипастирску беседу. У својој беседи владика је говорио о богоугодном животу и врлинама Свете Петке а затим закључио:

”Света Петка је била мудра па је читав свој живот проводила вршећи вољу Божију, проливајући сузе, молећи се за опроштај грехова својих. Сузе су најбоље уље у кандилу наше душе које нас сједињује са Господом. Свака Јеванђелска врлина је уље у кандилу нашем, свако Јеванђелско добро дело уље у кандилу нашем, сваки уздах од срца покајнички уље у кандилу нашем, а сваким својим грехом ми, браћо и сестре, дувамо у светиљку своје душе и гасимо је, и то све својом слободном вољом. Уствари, то чинимо научени од ђавола, он је тај који човека учи греху, он је тај од кога потиче свака страст и свака зла жеља, а ми нажалост по лудости својој слушамо непријатеља свога, одвајамо се од Пастира свога, од Бога. То није чинила Св. Петка, то нису чинили сви угодници Божији, него увек служили Господу, у сваком тренутку и на сваком месту, и они пустињаци и они у општежићу и они у хришћанским домовима, браћо и сестре. Поред монаха који су Богу угодили, било је и многих родитеља, кнежева, велможа који су Богу угодили и били, дакле, као мудре девојке које су Богу служиле свим срцем својим, свом душом својом, свим бићем својим.
Нека Господ молитвама Св. Петке свима нама подари своја небеска блага, нека Господ и све нас украси светим врлинама да будемо заиста праве слуге Божије, да са Светом Петком и са свима светима свагда славимо Тројединог Бога нашег, Оца и Сина и Светога Духа кроза све векове и сву вечност. Амин”.

Након кратког послужења у манастирској трпезарији сви присутни упутили су се у манастир Нова Петковица у Метлићу. Овде је Владика Наум пререзао славски колач који су у част Свете Петке принели сестринство манастира и овогодишњи домаћин славе: Љубомир Ковач из Брчког. За идућу годину пријавили су се Драгомир Лазић из Шепка (Р. Српска), Петар и Ивана Младеновић из Шапца и Јован Веселиновић из Бијељине.

Светковање Преподобне мати наше Параскеве настављено је трпезом љубави коју су припремили сестринство манастира, овогодишњи домаћини славе и верници при овој катакомби. У току трпезе љубави приређен је пригодан програм од стране верника при овој катакомби.

Инфо служба