Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Манастир Преподобног Антонија Великог свечано прославио своју храмовну славу

Манастир Преподобног Антонија Великог свечано прославио своју храмовну славу

Print Friendly, PDF & Email

Поводом храмовне славе, Преподобног Антонија Великог, 30. јануара, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Ксенофонт служио је, у истоименом манастиру у Темској код Пирота Свету Архијерејску Литургију уз саслужење више свештенослужитеља епархије.

Светој Архијерејској Литургији присуствовало је око 50 верника. Након Литургије Владика Ксенофонт је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које је у част Преподобног Антонија принело манастирско братство.

У својој архипастирској беседи Владика Ксенофонт је, говорећи о подвижничком животу Преподобног Антонија Великог, поучио присутне вернике:

„Каже Господ: „Царство Божије унутра је у вама“. Унутра погледајмо, унутра сагледајмо, гледајмо јели ту Царство небеско, гледајмо шта унутра у нама има. Као што је гледао Свети Антоније, гледајући примјере око себе, кажем, црпећи те дивне примјере као медоносна пчела црпећи, сабирајући у душу своју, не само у младости својој као монах почетник. Сјетимо се житија његовог када је као старац чувши о неком подвижнику, о неком трудољупцу, о неком испоснику опет хитао, ишао у далеку пустињу да би видио какав је то глас о томе пустињаку и шта би од њега могао да научи и у старости својој.

Не саблажњавајмо се лако туђим поступцима и туђим животима и туђим дјелима него гледајмо на себе и стекнимо смиреноумље у срцима својим да би нас Бог само такве, неће нас Бог примити ни као испоснике ни као подвижнике ни као инспекторе неке који смо ето ревновали за Цркву Божију и гледали смо шта други раде па смо их исправљали, ни то неће Господ да нас испитује и о томе нећемо са Њим да причамо него ће само да нас пита колико си се кајао, колико си био свјестан Мога присуства и јеси ли знао за Мене, јеси ли био смиреноуман и јеси ли се макар трудио ако си био горди човјек на Земљи овој јеси ли се макар трудио да себе због гордости своје, због нечистоте своје себе наукореваш и да се тако покажеш сином Свјетлости, да се тако покажеш и ти сином Божијим по благодати.
 
Нека би дао Бог да се надахњујемо таквим дивним примјерима као што је овај дивни светитељ, као што се ова два наша брата надахњују његовим примјером и они све оставише и отидоше у пустињу овдје на ово брдо да се Богу моле, да се подвизавају, да схватају у срцима својим да све треба у животу премјеравати Христом и тим дивним примјером Христовога ученика и Христовога подвижника Светог Антонија.“

Уследила је трпеза љубави за све присутне.

Инфо служба

Све беседе Епископа Ксенофонта налазе се овде.