Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Манастир Свете Петке у Метлићу свечано прославио своју небеску заштитницу

Манастир Свете Петке у Метлићу свечано прославио своју небеску заштитницу

Print Friendly, PDF & Email

Преподобној матери нашој Параскеви – Петки посвећен је манастир Епархије у егзилу у селу Метлићу код Шапца. Манастир је добио име Нова Петковица. С обзиром да манастир још увек нема адекватну капелу за служење Свете Литургије сестринство манастира своју небеску заштитницу литургијски прославља у манастиру Светог Краља Милутина у Бадовинцима. Овде је празник Свете Петке (14/27. октобар) свечано прослављен Светом Архијерејском Литургијом којом је началствовао Његово Преосвештенство Хорепископ хвостански и барајевски Г.Г. Наум уз саслужење јеромонаха Саве (Мирковића), јеромонаха Теоктиста (Вуловића) и јерођакона Петра (Проса). Присуствовало је око стотину светосаваца. Неки од њих су се причестили пресветим и животворним Тајнама Христовим.

Након Свете Литургије Владика Наум је архипастирском беседом поучио верни народ:

„Сва чудеса од њених светих моштију јесте у ствари глас свете Петке из небеских обитељи, глас који нам поручује да како смо задобили исцељење од наших телесних болести тако на усрдне молитве и веру можемо задобити и душевно исцељење, душевно оздрављење, свете врлине да се кроз њих сјединимо са Господом и да наследимо Царство Небеско, Рајска насеља, као што је то она задобила. То је главна порука њених чудеса“.

У самом манастиру Нова Петковица у Метлићу Владика Наум је обавио чин резања славског колача и благосиљања жита које су у част своје небеске заштитнице – Свете Петке принели сестринство манастира и овогодишњи домаћин славе Бранислав Којић из Шапца. За идућу годину пријавио се Љубомир Ковач из Брчког.

Ово дивно светковање Преподобне мати наше Параскеве настављено је трпезом љубави коју су припремили сестринство манастира и овогодишњи домаћини славе.

Инфо служба

 

Све беседе Хорепископа Наума налазе се овде.