Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Манастир Свете Тројице у Кули свечано прославио своју храмовну славу

Манастир Свете Тројице у Кули свечано прославио своју храмовну славу

Print Friendly, PDF & Email

У манастиру Свете Тројице у Кули свечано је прослављена храмовна слава Светом Архијерејском Литургијом којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Ксенофонт. Владики Ксенофонту су на Литургији саслуживали: Његово Преосвештенство Хорепископ новобрдски и панонски Г.Г. Максим и више свештенослужитеља епархије. Литургији присуствовало је монаштво епархије и око 250 светосаваца. Неки од њих су се причестили пречистим и животворним Тајнама Христовим.

У наставку Литургије одслужено је Вечерње Свете Педесетнице на коме су верници уз клечање и молитву плели венчиће од траве. Након Вечерње Владика Ксенофонт је обавио чин резања славског колача и благосиљања жита које су принели манастирско братство и овогодишњи домаћини славе Милан и Давор Илић из Новог Сада. З аидућу годину су се пријавили Ђуро Шипош и Дамир Мујић из Новог Сада.

Затим се архипастирском беседом обратио Владика Ксенофонт. У својој беседи владика је поред осталог рекао:

“Вода као такав симбол, као таква твар која је неопходна за живот врло често симболизује и воду непролазну, воду која не пресушује, воду живота вјечнога, воду којом се напајамо и овдје у храмовима нашим, што благодатним енергијама Духа Светога а то понајвише и најважније и самим тијелом и крвљу Господњом па тако исповјеђени и покајани  и помирени са Богом када приступимо Светој чаши и причестимо се тим животворним водама које из Свете чаше излазе и сами постајемо облагодаћени и сами постајемо богови по благодати, па ако хоћете удостојивши се животом и покајањем и трудом можемо се усличити и самим апостолима, да и ми језицима другим проповједамо народима Васкрсење Христово, да и ми чудеса чинимо, све оно што је Господ обећао свима онима који у Њега вјерују. Такав је, дакле, диван овај празник, таквим водама долазимо и ми да се напајамо јер немамо, нажалост, ове много чисте „воде“ овдје око нас, поготову овдје у Војводини, сами знате. Али никад се ова вода не мути, ова вода која долази од благодати Духа Светога, ова вода о којој Господ виче, „данас завика“ каже у данашњем Јеванђељу, завика након оног невјеровања, да нису вјеровали у Њега блиски Његови, сродници Његови, али ипак каже се средином празника дође и поче проповједати Господ и у храму и кажу, негдје прочитах да управо на Силуамској бањи, гдје су се јевреји чистили, гдје су се прали , гдје је било то обредно прање ту стаде Господ, гледајући њихова обредна прања, говораше и показиваше и указиваше на Себе и оним сродницима својим који нису вјеровали у Њега и осталима, да је Он Извор воде живе, да је Он Пут, Истина и Живот, да је Он истински пастир и само за Њим да треба да идемо, Његове ријечи да слушамо а Он ће нам онда послати благодат Духа Светога, Он ће доћи са Оцем својим и уселиће се у нас као што нам и говори као што нам је обећао, као што се и остварује у нашим животима.

Уследила је трпеза љубави за све присутне коју су припремили братство манастира и овогодишњи домаћини славе.

На трпези љубави се пригодном беседом обратио Владика Максим.

Инфо служба

 

Све беседе Епископа Ксенофонта налазе се овде.