Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Манастир Свете Тројице у Кули свечано прославио своју храмовну славу

Манастир Свете Тројице у Кули свечано прославио своју храмовну славу

Print Friendly, PDF & Email

У манастиру Свете Тројице у Кули свечано је прослављена храмовна слава Светом Архијерејском Литургијом којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Ксенофонт. Владики Ксенофонту су на Литургији саслуживали Његово Преосвештенство Хорепископ новобрдски и панонски Г.Г. Максим, Његово Преосвештенство Хорепископ хвостански и барајевски Г.Г. Наум и више свештенослужитеља епархије.Литургији присуствовало је монаштво епархије и око 300 светосаваца. Неки од њих су се причестили пречистим и животворним Тајнама Христовим.

У наставку Литургије одслужено је Вечерње Свете Педесетнице на коме су верници уз клечање и молитву плели венчиће од траве. Након Вечерње Владика Ксенофонт је обавио чин резања славског колача и благосиљања жита које су принели манастирско братство и овогодишњи домаћини славе Ђуро и Бранка Шипош и Дамир и Ивана Мујић, сви из Новог Сада. За идућу годину су се пријавили Никола Иконић из Новог Сада и Фрањо Бортик из Куле.

Затим се архипастирском беседом присутном монаштву и народу обратио Владика Наум. У својој беседи владика је поред осталог рекао:

“Молитва нам доноси све. Свакако, Света Литургија је извор нашег духовног живота. Потребно је долазити на Литургије и причешћивати се, браћо и сестре, али само пуко присуство Светој Литургији и само пуко причешћивање без припреме, без молитве, без поста, без покајања – ништа нам неће донети. Управо новотарци то говоре: „Само зини, отвори уста, не треба ти пост.“ Само што не кажу: ‘Не треба ти ни молитва, причести се и све си завршио.’ Још кажу: ‘Не постоје канони који прописују пост пред Свето Причешће.’ А ми их питамо: Који канон прописује молитву пред Причешће? Ако канони не прописују пост, не прописују ни молитву. Зар треба без молитве приступати Светом Причешћу? Не! И пост и молитва – да се и душа и тело кроз пост и молитву очисте и припреме за силазак Духа Светога у душу, сједињење са Светом Тројицом – Оцем, Сином и Светим Духом. Нека би Господ дао да ми останемо на путу светих отаца, путу Светога Саве, Светог Николаја, Светог Јустина, Светог нашег Владике Артемија, да се држимо светога предања, браћо и сестре, јер много тога није записано ни у Јеванђељу, ни у канонима, него се само усмено прима од духовнога оца. Према томе, следимо пут нашег духовног оца, Владике Артемија, и ништа н е бринимо за наше спасење – Дух Свети ће све уредити, све умудрити и довести до коначнога циља нашег, а то је обожење, тј. спасење у Христу Исусу, Господу нашем, Коме са Оцем и Духом Светим нека је и од нас свака слава, част и поклоњење кроз све векове и сву вечност. Амин.

Уследила је трпеза љубави за све присутне коју су припремили братство манастира и овогодишњи домаћини славе. Том приликом је приређен пригодни програм.

 

Инфо служба

 

Све беседе Владике Наума налазе се овде.