Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Манастир Светог архангела Гаврила у Готовуши свечано прославио своју храмовну славу

Манастир Светог архангела Гаврила у Готовуши свечано прославио своју храмовну славу

Print Friendly, PDF & Email

У манастиру Светог архангела Гаврила у Готовуши (Брезовица), 26. јула ове године, свечано је прослављена храмовна слава Светом Архијерејском Литургијом којом је началствовао  Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Ксенофонт уз саслужење више свештенослужитеља епархије. Овом свештеном литургијском сабрању присуствовало је око 150 светосаваца из разних крајева наше отаџбине. Неки од њих су се сјединили са Господом кроз Свето Причешће.

Након Литургије владика Ксенофонт је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које су у част светог архангела Гаврила принели братство манастира и овогодишњи домаћини славе: Горан Антић из Свињара, Јован Миљковић из Беча, Милош Матијевић из Горњег Милановца и Немања Николић из Краљева.

Потом се владика Ксенофонт надахнутом архипастирском беседом обратио окупљеном народу. У својој беседи владика је поучио своју паству:

“Браћо и сестре, да вјерујемо кад смо понижени и када смо посрамљени и када се чини да нема излаза, да је вјера наша у опасности, да су животи наши у опасностима, тада чувајмо вјеру своју, тада свједочимо вјеру православну, тада свједочимо Господа и тада ће нас Господ обилато наградити. А не чекајмо награду овдје, јер онај ко се узда у награду овдје на земљи, знате са чиме завршава. Каже Јефрем Сирин: „Ко се у земљу узда тај као награду чека свој гроб, а онај ко се у небо узда тога чека Престо небески.“ Не уздајмо се дакле у великаше овоземаљске, не уздајмо се у овоземаљска блага, колико год да су велика свако је пролазно и свако завршава са гробом.

Покажимо се као хришћани и у овим тешким и страшним временима која су око нас, а која још и предстоје и ко зна каква ће да буду и шта ће да се деси. Не плашимо се ни разно разних вијести ни разно разних катастрофа, најчешће нас бомбардују неким информацијама које су полу тачне само да би нас слудили, само да би нас уплашили, само да би о томе размишљали, да не размишљамо о Живоме Богу, о правди Његовој, о Царству Његовом него да размишљамо о земаљским стварима, како ћемо само у неком грчу и у неком страху, као што је Господу остало да предвиди да ће људи умирати у страху од ствари које имају да се десе. Не умиремо, дакле, од страха због онога што има да се деси, него се надамо на преслатког Господа Христа кога прослављају све небеске силе бестелесне, архангелске које данас прослављамо.“

Уследила је славска трпеза љубави за све присутне коју су припремили манастирско братство и овогодишњи домаћини славе.

Инфо служба