Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Манастир Светог краља Милутина свечано прославио своју храмовну славу

Манастир Светог краља Милутина свечано прославио своју храмовну славу

Print Friendly, PDF & Email
Усуботу, 12. новембра, у манастиру Светог краља Милутина у Бадовинцима свечано је Светом Архијерејском Литургијом прослављена храмовна слава.

 Свету Архијерејску Литургију је служио Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Ксенофонт уз саслужење Његовог Преосвештенства Хорепископа новобрдског и панонског Г.Г. Максима и више свештенослужитеља епархије. Овом свештеном литургијском сабрању присуствовало је око 250 верника из разних крајева наше отаџбине. Неки од њих су се причестили Пресветим и Животворним Тајнама Христовим.

Након Свете Литургије Владика Ксенофонт је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита, које су у част Светог краља Милутина принели манастирско братство и овогодишњи домаћини славе Јован Миљковић из Беча, Миливоје Зарић из Београда и Данијел Лазаревић из Шапца. Колач и жито су овом приликом принели и чланови православног братства “Свети краљ Милутин“ из Шапца. За следећу годину за домаћине су се пријавили Марина Станић и Александар Недељковић, сви из Шапца.

Потом се архипастирском беседом обратио Владика Максим. У својој беседи је говорио о животу и светој владавини Немањића а затим поучио присутне вернике:

„Ми као православни Срби Свете Немањиће имамо као вечити дар и вечито знамење, вечити путоказ да не залутамо у било ком историјском моменту и у оним најтежим. Зато је, не само велика част што ми православни Срби имамо такву дивну светородну династију, јединствену у православном свету, јединствену у хришћанској историји да је један за другим отац, син, дакле, и потомци, да су сви били одреда свети, светог живота и предавали су један другоме не само власт и царску круну већ и тај јеванђелски залог светог живота. Предавали су тај залог као основу благословеног управљања и самим собом и народом који је њима био поверен од стране Бога. Народом и државом управљали су тиме што су пре свега себе а онда и сав свој народ управљали ка Јеванђељу, ка Богочовеку Христу. Главни циљ и мета није им био Земаљски прогрес, већ спасење сопствене душе, спасење свога народа: „Иштите најпре Царство небеско и правду Његову а све остало ће вам се придодати“. То је био пут и принцип прогреса Светих Немањића и искрено су искалу Царство небеско творећи правду Божију и заиста им је Бог све остало придодао изобилно. Придодао и војне успехе и економски процват државе, држава се у њихово време ширила до највећих мера и граница, незапамћених од Немањића до данас. И то је тај принцип, тај духовни знак и путоказ који Свети Немањићи тако дивно, тако постојано високо држе показујући нама куда и ми треба да идемо, да нам заиста Царство небеско буде главни циљ нашег живљења овде на Земљи Царство небеско а правда Божија главни принцип живљења овде на Земљи а Господ ће се о свему осталом постарати молитвама Светих Немањића. Амин. Боже дај.“

Празнично славље настављено је трпезом љубави коју је приредило манастирско братство и овогодишњи домаћини славе.

Инфо служба