Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Манастир Светог Саве у Жеровници свечано прославио свог небеског заштитника

Манастир Светог Саве у Жеровници свечано прославио свог небеског заштитника

Print Friendly, PDF & Email

Савиндан је свечано прослављен у свим катакомбама Епархије рашко-призренске у егзилу. Најсвечаније је било у манастиру Светог Саве у Жеровници на северу Косова и Метохије. Празник је прослављен Светом Архијерејском Литургијом којом је началствовао Његово Преосвештенство Хорепископ старорашки и лознички Г.Г. Николај уз саслужење протосинђела  Евтимија (Милентијевића), протосинђела Дамјана (Ковачевића) и јереја Игора Данчетовића. Овом свештеном литургијском сабрању присуствовало је око 150 верника из разних крајева наше отаџбине. Многи од њих су се сјединили са Господом кроз Свето Причешће.

После Литургије владика Николај је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које су у част Светог Саве принело манастирско братство.

Архипастирском беседом се присутном народу обратио Владика Николај:

„Свети Сава први архиепископ српски кога данас славимо, славимо га, у срцу га носимо јер истински кажем – наш народ није могао изнедрити већега духовнога сина од овога који се данас слави. Свети Сава слава свакога Србина. Сваки Србин који верује у Господа Исуса Христа носи Светога Саву у срцу. У срцима својим носимо га и славимо га, а Бог га је прославио великом славом и на небу и на земљи. Ето, ми смо се удостојили да имамо таквога светитеља, таквога угодника Божијега који је стекао толику благодат, стекао толику милост код Бога да нас он заступа пред престолом Божијим и милост Божија почива на нашем народу молитвама Светога Саве првог архиепископа српскога. Ниједан народ није толико везан за једнога светитеља колико смо ми везани за њега. Није то ништа случајно. Тако је Бог дао, тако су Срби као православни народ, удостојили се да имају таквог светитеља, таквог заступника пред престолом Божијим.

Немамо већег светитеља, немамо већег угодника Божијега и немамо већег заштитника рода нашега од Светога Саве. Тога смо свесни сви, тога је свестан сваки Србин православни, тога је свесно свако православно српско дете. Зато кажем, радост је велика у срцима нашим, радост је велика у срцима деце наше, малих српчића који данас славе овога великога светитеља, овога великога свога заштитника Светог Саву првог архиепископа српског“, беседио је Владика Николај.

Уследила је Светосавска приредба након које је Владика Николај деци поделио пакетиће.

Празновање је завршено трпезом љубави коју је приредило манастирско братство.

Напоменимо и то да овај манастир храмовну славу прославља 6/19. маја, када је спомен Преноса моштију Светог Саве.

Инфо служба

 

Све беседе Владике Николаја можете погледати овде.