Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Манастир Светог Саве у Жеровници свечано прославио своју храмовну славу

Манастир Светог Саве у Жеровници свечано прославио своју храмовну славу

Print Friendly, PDF & Email

Небо српске историје украшено је многим светлим звездама – светитељима из рода нашег. Међу њима најсјајнијом и најлепшом светлошћу блиста свети отац наш Сава. Све што је свето и честито у роду нашем одсјај је његове светитељске светлости. Ту светлост је он примио од Сунца Правде – Господа Христа. Просветљен њоме он је својом речју, делом и примером просветлио ум и срце свога народа, учинио га христоносним, даровао му не нешто, него све. Због тога је с правом назван духовним и моралним Родитељем српскога народа, а спомен његов се од стране свих Срба, ма где били, долично, с радошћу и љубављу прославља.

Светом Сави, првом Архиепископу српском, посвећен је мушки манастир Епархије рашко-призренске у егзилу у Жеровници на северу Косова и Метохије. Свету Архијерејску Литургију поводом храмовне славе служио је Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Ксенофонт уз саслужење: протосинђела Евтимија (Милентијевића), протосинђела Дамјана (Ковачевића), протосинђела Висариона (Шуловића), јереја Игора Данчетовића и јерођакона Георгија (Радојичића). Овом свештеном литургијском сабрању присуствовало је више од стотину верника из разних крајева наше отаџбине. Неки од њих су се причестили пресветим и животворним Тајнама Христовим.

Након Литургије Владика Ксенофонт је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које су у част Светог Саве принели настојатељ манастира, протосинђел Евтимије и овогодишњи домаћини славе: Дејан и Љиљана Васић, Благица Соковић и Драгана Јакшић, сви из Косовске Митровице. За наредну годину пријавили су се: Саша и Мирјана Милетић, Станика, Драгана и Мирјана Радосављевић и Милан и Весна Јездић, сви из Лепосавића.

Затим је Владика Ксенофонт одржао надахнуту беседу о светом Сави:

„Данас, што постојимо још увијек и што јесмо у овој нашој несрећној и малој Србији, можемо да захвалимо само светитељима Божијим, прије свега Светом оцу нашем Сави, светитељу српском који и дан данас, као што и знате и читате, и много пута смо читали и слушали „Небеску Литургију“ Светог Владике Николаја, не мислите да се само ради о тој песми, не мислите да се само ради о поеми, не мислите да се само ради о поезији, него се ради о пророчанству српском и нека одзвања у вашим ушима она реченица, оне ријечи: „А све Саво на кољенима клијечи, бледо му лице од ужаса“. А што је бледо лице Светог Саве, зашто се ужасава Свети Саво? Зато што гледа с’ Неба и сузе рони и плаче и гледа нас какви смо потомци његови, његови потомци светосавски, потомци српски? А какви? Управо онакви какве нас описује Владика Николај у Небеској Литургији. Суштина свега да у мукама и невољама кукамо, али се живог Бога не сећамо. Но, слава Богу, није Господ утро семе своје ни у српском народу, па и ми какви смо да смо, сакупљамо се по овим нашим светињама, по овим нашим светим катакомбама и чувамо оно што је најважније, чувамо оно што је Свети Сава чувао – вјеру Православну. И зато се називамо не само православци, него се називамо и светосавци. Као што и кажу свети оци наши – Светосавље – Православље српског стила и искуства.

Зато, браћо и сестре, не заборављајмо Светога Саву, не заборављајмо наше слатко Православље, не заборављајмо наше слатко Светосавље, држимо се Светога Саве, његовога учења, држимо се наших крсних слава, држимо се наших бадњака, држимо се свега онога што нас чини хришћанима, што нас чини Србима, јер Србин без Светог Саве није Србин. Србин без Светог Саве је Србин без Христа, а Србин без Христа је једна воћка која се суши која никаквог плода не даје“, – нагласио је Владика.

Након беседе одржана је традиционална светосавска приредба у манастирском храму на којој су се могли чути дивне песме о светом Сави декламоване од стране најмлађих светосаваца катакомбе. Потом је настојатељ манастира протосинђел Евтимије свој деци поделио пригодне поклоне.

Владика Ксенофонт је потом доделио захвалнице добротворима манастира. Захвалнице су добили: Снежана Петрушић из Лешка, Саша и Мирјана Милетић из Лепосавића, Благица Соковић, Александар Ковачевић, Радован Јовановић, Драгољуб Миладиновић, Небојша Илић, сви из Косовске Митровице. Захвалнице су додељене за испољену делатну љубав у борби за очување чистоте светог православља и за ревност према храму Божијем и његовом благољепију.

Празнично славље настављено је трпезом љубави коју су припремили братство манастира и овогодишњи домаћини славе.

Инфо служба