Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Манастир Светог Саве у Жеровници свечано прославио своју храмовну славу

Манастир Светог Саве у Жеровници свечано прославио своју храмовну славу

Print Friendly, PDF & Email

Светом Сави, првом српском архиепископу, посвећен је мушки манастир Епархије рашко-призренске у егзилу у Жеровници на северу Косова и Метохије. И ове године манастир је свечано прославио своју храмовну славу Светом Архијерејском Литургијом. Свету Архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Ксенофонт уз саслужење протосинђела Евтимија (Милентијевића), протосинђела Дамјана (Ковачевића), протосинђела Игњатија (Станића), јереја Игора (Данчетовића) и јерођакона Георгија (Радојичића). Овом свештеном литургијском сабрању присуствовало је око 150 верника из разних крајева наше отаџбине. Многи од њих су се сјединили са Господом кроз Свето Причешће.

После Литургије владика Ксенофонт је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које су у част Светог Саве принело манастирско братство и овогодишњи домаћини славе: Саша и Мирјана Милетић из Лепосавића, Милан и Весна Јездић из Лепосавића и Станика, Драгана и Мирјана Радосављевић из Лепосавића.

За наредну годину пријавили су се Владета и Мирјана Вуловић из Звечана и Филип Миладиновић са породицом из Косовске Митровице.

Својом архипастирском беседом Владика Ксенофонт је охрабрио и поучио присутни народ:

„Ево, браћо и сестре, ова наша тешка времена када многи отпадоше од Бога, када многи отпадоше од вјере Христове православне, када многи отпадоше од исправног, истинског вјеровања, када многи отпадоше од Светога Саве, позива нас Свети Сава да се Богу вратимо, позива нас Свети Сава да у једну саборну и католичанску Цркву, у једну саборну и апостолску католичанску Цркву вјерујемо, да вјеру правилно држимо, да се Богу молимо, да чувамо Цркву православну јер са многих страна, као што рече Св. Козма Етолски, алала и балала ударила на Цркву Божију па гледа како да је разбије, а ми држимо се Светога оца нашега Саве, држимо се апостолскога учења, држимо се живота побожнога у Христу, јер како кажем, уз све те дивне плодове које је тај највећи Србин остави нам до дана данашњега највише је и најпретежније чувати вјеру православну. Томе нас учи Свети наш отац Сава, зато се у нашим светим храмовима и у нашим светим катакомбама окупљамо да ту вјеру исповједамо, да ту вјеру печатимо животом својим, па ако је потребно смрћу својом да запечатимо и да посвједочимо.
Нека би дао Бог да нас се не стиди Свети Сава пред престолом Божијим. Оно блиједо лице његово нека се радошћу обасја, јер Срби који у невољи кукају живога се Бога не сјетише. Зато чувајмо се и трудимо се, браћо и сестре, у невољама које проживљавамо и које свакако још имају на нас да надолазе поготово на вас Србе на распетом Косову и Метохији, који живите и опстајете и остајете и трудите се да се име светосавско, да се име хришћанско да се име православно и српско не угаси на овим светим просторима. Нека вам Бог да снаге да и даље издржавате, да остајете и да опстајете и са ове и са оне стране Ибра и не само на светом Косову и Метохији него у свим српским земљама, гдје год се српско име исповједа, гдје год се Свети Сава слави, гдје год се данас пјева Светосавска химна да ускликнемо с љубављу светитељу Сави, да се њему помолимо, да сачува Господ, да поштеди остатак овога народа који остаде, који се Богу моли, који Светога Саву молитвама призива било гдје да је на Земљи овој, на шару овоме земаљском у свим српским земљама, па и по читавој Земљи, кажем, да се око Светога Саве окупљамо, око дивних наших празника, око дивних наших светиња, да ту име Божије исповједамо, да Светога Саву прослављамо и да само тако Србима можемо да се називамо до онога крајњега дана и часа нашега живота. Амин. Боже дај.“

Владика Ксенофонт је потом доделио захвалнице добротворима манастира. Захвалницу су добили Јустин и Данијела Величковић из Лепосавића. Захвалница је додељена за испољену делатну љубав у борби за очување чистоте светог православља и за ревност према храму Божијем и његовом благољепију.

Славски ручак и пригодан програм приређени су у прелепом амбијенту етно ресторана Завичај у Жеровници. Програм је обухватио презентацију житија Св. Саве у слици и речи преко кино пројектора и традиционалним рецитацијама најмлађих светосаваца. За њих су обезбеђени поклон пакетићи, захваљујући брату Верољубу Петронијевићу из Косовске Митровице.
Програм је водио Бобан Ковачевић из Косовске Митровице

Инфо служба