Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Љуљаци / Монашења у Љуљацима

Монашења у Љуљацима

Print Friendly, PDF & Email

НА СВЕТА ТРИ ЈЕРАРХА И СРЕТЕЊЕ

Монашење на вечерњу 11-2 у 17:00

Монашење на вечерњу 14-2 у 17:00

Након недавног величанственог духовног празника, када је на дан прослављања Светога Саве Српскога Епископ рашко-призренски Артемије замонашио у чин мале схиме четворицу дотадашњих искушеника, пред нама се налазе нови дани духовне радости.

На празник три велика угодника Божија, три светила васионе – Василија Великога, Григорија Богослова и Јована Златоустога, у Љуљачкој светињи обавиће се чин монашења још неколицине искушеника из војске Христових војника, који се налазе у „табору“ Владике Артемија.

Након само три дана, на вечерњу великог Христовог празника Сретења, Епископ Артемије обавиће монашење неколико сестара које се већ више година спремају за чин примања ангелског лика.

Биће то још једна духовна гозба на коју су позвани сви – да узнесемо своје молитве Богу да се број монаха и монахиња у Српској Цркви и даље увећава, да расте број оних који се спасавају, да велики подвиг вођења људских душа путем спасења, којим је Бог изобилно даровао Епископа Артемија, донесе још обилнијега плода.
Похитајмо у Љуљачку светињу да чујемо глас и проповед великог Авве, да присуствујемо чину рађања нових монаха, да уградимо молитвом и подвигом себе у Цркву Бога Живога, да постанемо грађани Неба живећи још телом овде на земљи.

Бујица монаха, која извире из извора чистога срца Авве Артемија, наставља да буја и да расте, и поред оних који су хтели да је зауставе, да је исуше, да је изопаче. Они не раде дело Божије. Зна се ко је највећи непријатељ монаштва – ђаво, кога пече рађање сваког новог монаха. Познато је да је овај непријатељ кроз историју Цркве, увек где се монаштво ројило, налазио себи привржене људе, који су му се добровољно давали у слепу послушност, да преко њих покуша да распуди стадо. Али је Бог увек јачи од ђавола, и увек је његово дело, вршено преко људи њему оданих, налазио начина да омете и поквари.

Тога смо сведоци и у наше дане. И поред упорног настојања неколицине познатих Епископа, анти-монашких настројених, који су се окомили на Епархију рашко-призренску не би ли распудили монаштво и уништили богоугодни духовни плод Авве Артемија, постављањем, након свога немирног вијања по Епархији, на трон Епископа рашко-призренског свога оданог слугу, који износи из срца свога оно што у њему има – полицијски дух и тоталитарно настројење, монаштво, по Божјем промислу сакупљено, одржало се следећи свога пастира.

Они који кренуше за вуком у овчијој кожи, кренуше у сусрет своје пропасти. Вук је вук, и њега чека оно што је вуку и намењено. Али свој немир и своје проклетство он преноси на све који су са њим у општењу. Монаштво и свештенство које је кренуло за овим прељубником и, с правом названим, оцеубицом, мора бити спремно да са њим дели судбину која је њему намењена. Неки то раде са усрђем, неки колебљиво. Коначан исход за све је исти.

Христос зове све – оставите вукове, и не идите са њима у пропаст! Њихов је крај погибао, и њихов суд одавно не касни.

Љуљачка светиња, задужбина проте Томе Марковића, очекује верна чеда Цркве Светосавске за предстојеће празнике, да поделимо духовну радост и будемо причасници посебне благодати, која ће се излити током вршења Свете Тајне примања монашке схиме.