Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Љуљаци / Монашење на свету Петку – Љуљаци

Монашење на свету Петку – Љуљаци

Print Friendly, PDF & Email

Уочи овог празника најпоштованије светитељке у нашем православном роду, преподобне Параскеве, у љуљачкој обитељи светог Претече обављено је монашење у чин мале схиме сестара, Љубице и Славице. Ова велика радост за Цркву Божију и сваку благочестиву душу која се у њој спасава орадостила је и увеличала читав празник поменуте светитељке. Нова, монашка имена новопострижених монахиња су Агапија и Параскева – у част светитељке чији је спомен празнован. Чин монашања обавио је Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски и косовско-метохијски у егзилу г.г. Артемије.

Радост приликом пострига монаха и монахиња и њиховог ступања на духовно поприште и молитвено посредовање за сав род наш православни пред Богом, увек је велика у благочестивим душама. Ипак, у овим тешким временима, када је по пакости и зависти ђаволској остати православан постало тежак подвиг, ова радост је вишеструко већа. Одлучити се на монашки подвиг у Епархији рашко-призренској у егзилу не значи само одлучити се на подвиг молитве, поста и послушања, већ и исповедничког одстрадавања на тешком путу очувања вере наше православне у њеном чистом и неисквареном, од светих Отаца преданом облику.

На овом путу и подвигу, нека би молитвама свете Параскеве био и остао и сав род наш Србски, православни, јер другог пута ка Царству небеском нема, нити ће бити.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на монашењу.