Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Монашење у Барајеву и прослава празника Светог Јустина Ћелијског

Монашење у Барајеву и прослава празника Светог Јустина Ћелијског

Print Friendly, PDF & Email

Уочи празника Светог Јустина Ћелијског у Барајеву, на крају вечерњег богослужења, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу Г.Г Артемије, замонашио је у чин мале схиме искушеника Радивоја, који је добио монашко име Јустин. Овом свечаном чину присуствовало је доста верника, монаха и монахиња. Након монашења Владика се обратио новопостриженом оцу Јустину следећим речима:

Нека би Господ дао снаге нашем оцу Јустину а молитвама преподобног Јустина Ћелијског, снаге духовне и телесне, да испуни све завете своје Богу положене, да може на крају поновити речи апостола Павла трку сврших веру одржах и да тако припремљен пређе из овога у други живот у Царству небеском.

Сутрадан на празник Светог Јустина Ћелијског, који је храмновна слава манастира у Барајеву, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу Г.Г Артемије, служио је Свету Архијерејску Литургију, уз саслуживање свештеномонаха, свештеника и свештенођакона Епархије.

Новопострижени монах Јустин се причестио Светим Тајнама Христовим, а уједно и прославио свој први имендан.

Владика Артемије је извршио чин резања славског колача и благосињања кољива, које су поред монаха Јустина, припремили и домаћини славе у Барајеву заједно са протосинђелом Наумом.

Владика Артемије се обратио присутнима празничном беседом и нагласио:

Ми се овде сабирамо браћо и сестре сваке недеље, молимо се Господу да очува у нама дух оца Јустина. Јер многи оца Јустина помињу, многи се диче њиме, али не држе његову науку, не иду његовим стопама. Међутим као што је Господ рекао у своје време: „Неће сваки који ми говори: Господе, Господе, ући у Царство небеско, него онај који врши вољу Оца мога који је на небесима“. Тако и ми можемо рећи, није сваки који се кити оцем Јустином његов стварни следбеник и ученик. Јер његовог се учења не држимо, његову науку не слушамо, његов пример не следимо у животу своме, посебно када је у питању чистота праве Православне вере, када је питање однос са разним јересима, које су се кроз историју Цркве умножиле и намножиле, које и данас цветају свуда по свету, па нажалост и овде код нас у нашој Српској Цркви, а најпознатија јерес о којој је отац Јустин говорио јесте свејерес екуменизма.

Након Свете Литургије уприличена је славска трпеза љубави.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на монашењу.

 

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.