Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Монашење у Леушићима

Монашење у Леушићима

Print Friendly, PDF & Email

Уочи празника Преображењa Господњег у Леушићима на крају вечерњег богослужења, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу Г.Г Артемије, замонашио је у чин мале схиме искушеницу Милицу, наденувши јој монашко име Евгенија.

У својој духовној поуци Преосвећени Владика Артемије је између осталог рекао:

„Чули сте вечерас ове дивне молитве које се читају на полагању монашких завета. Чули сте и те завете које је сестра Евгенија положила пред Богом и пред људима. Ти завети нису лаки браћо и сестре. Тога смо свесни сви, тога је свена и сестра Евгенија зато и није на питање одговарала гордо, сујетно, самоуверено да хоћу него увек је говорила да али са Божијом помоћи. Јер зна да без Божије помоћи не можемо ништа добро чинити у своме животу. Нека би Господ молитвама свете, праведне и преподобне мајке Евгеније, царице Милице која је њена заступница од данас, и молитвама свих светих подвижница и подвижника да и њој дарују снагу да истраје на путу којим је кренула, да одржи завете које је положила и да стигне у Царство небеско.“

Овом свечаном чину присуствовало је доста верника као и монаха и монахиња.

Након монашења уприличена је и трпеза љубави, а монахиња Евгенија се повукла у своју келију да прочита житије Свете Евгеније, њене заштитнице чије је име она понела.

Молитвама преподобне матере наше Евгеније нека Господ помилује и нас грешне.

Амин.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговерене на монашењу.