Почетна / АРХИВА / Монашење у манастиру Преoбражења Господњег у Леушићима

Монашење у манастиру Преoбражења Господњег у Леушићима

Print Friendly, PDF & Email

На Великом повечерју, уочи празника Благовести Пресвете Богородице, 6. априла ове године, у манастиру Преображења Господњег у Леушићима, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Ксенофонт замонашио је у чин мале схиме искушеницу ове обитељи Ксенију (Плећаш).

Новој монахињи владика је дао монашко име Севастијана, по светој мученици Севастијани (24. окт./6. нов.), ученици Светог апостола Павла. Поред бројног монаштва епархије монашењу је присуствовало и око 150 светосаваца.

После чина монашења поучном  беседом присутнима се обратио Владика Ксенофонт:

„Преосвећени владико, високопреподобни и преподобни оци,  високопреподобне и преподобне матере игуманије, сестре монахиње, драга браћо и сестре, ево нас у предпразништву празника Благовести, Благовештења Пресвете Богородице, када као што знамо Архангел Гаврило благовести Пресветој Богородици ону чудесну вијест да ће постати мајка Емануила. А она смирено и скрушено само одговара, иако уплашена и устрашена: „Ево слушкиње Господње, нека ми буде по речи твојој“. И ево вечерас и у овој светој обитељи, међу свима нама, долази међу нас Архангел Гаврило, и благовјести, благовјести нам велику тајну, благовјести нам велику вијест, а благовјести ево и сестри нашој, досадашњој искушеници Ксенији, вечерас монахињи Севастијани, оним тихим и благим гласом Господњим, благовијести јој велике тајне, благовијести јој велику тајну оваполоћења Христовог, благовијести јој велику тајну и узвишеност монашког живота. И зачула је, ушима срца свога, сестра Ксенија тај тихи и благи глас и тај позив Господњи и одазвала се. Прије три године дошла је у ову свету обитељ и предала се у послушање мати игуманији, мати Варвари, и у послушању и смирењу срца свога провела све ове године и дошао је дан да да ове завјете Господу које сте сви чули, које је чула и она и којима је речено да ће Бог, који присуствује вечерас са Пресветом Мајком Својом, са свим небеским силама Својим, анђелима Својим и са свима светима, судити не по ономе што је обећала, него по ономе што је од обећаног извршила.“

Након монашења приређена је трпеза љубави за све присутне.

Инфо служба

Све беседе Епископа Ксенофонта налазе се овде.