Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Монашење у манастиру Преподобног Антонија Великог у Темској

Монашење у манастиру Преподобног Антонија Великог у Темској

Print Friendly, PDF & Email

На Великом вечерњу, уочи празника Преподобног Антонија Великог, 29. јануара, у истоименом манастиру у Темској код Пирота, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Ксенофонт замонашио је у чин мале схиме расофорног монаха ове обитељи Натанаила (Ћајића). Новом монаху Владика је дао монашко име Акакије, по Преподобном Акакију (празнује се 7. јула). Монашењу је присуствовало око 30 светосаваца.

После чина монашења Владика Ксенофонт се надахнутом беседом обратио новопостриженoм монаху, присутном монаштву и верном народу:

„Свима нама хришћанима Господ говори: „Будите савршани као што је савршен Отац ваш небески“. Може ли се ико од људи надати по својим моћима и по својим снагама да достигне то савршенство? Замислите, бити савршен као Бог. Али ипак сам Господ Христос нас на то позива: „Будите савршени као што  је савршен Отац ваш небески“.

Кажем, чуо је и отац Акакије  и трудио се заиста да буде послушан старцу своме у свим послушањима у свим молитвама у свим молитвословљима и тако су овде проводили живот свој. Нека би Бог дао, као што је Богу и обећао, не по својим силама и по својим снагама, јер коме би од људи било могуће да ишта изврши од заповјести Божијих. Знате и сами да Господ каже у Светом Јеванђељу: „Без мене не можете чинити ништа“. 

Нека би Бог дао, дакле, и новопостриженом монаху, јеромонаху оцу Акакију да се труди с Божјом помоћи и као што је рекао смирено, не гордо, не сујетно да ће он то урадити, да он то може, наравно, већ је провео толике године, забога, у манастиру, да све он то већ зна и то ће без проблема…Не, од почетка монашког живота свога до краја монашког живота свога сјећајмо се ових рјечи „С Божјом помоћи“. Сјећајмо се да заиста никакво добро не можемо чинити без Христа који нам је то смирено и богомудро и рекао: „Без мене не можете чинити ништа“. Нека би дао Бог да тако и буде. Амин. Боже дај.“
 

Након монашења приређена је трпеза љубави за све присутне.

Инфо служба

Све беседе Епископа Ксенофонта налазе се овде.