Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Монашење у манастиру Преподобног Јустина Ћелијског

Монашење у манастиру Преподобног Јустина Ћелијског

Print Friendly, PDF & Email

На Великој вечерњи, уочи храмовне славе Преподобног Јустина Ћелијског, 13. јуна, у истоименом манастиру, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Ксенофонт замонашио је у чин мале схиме искушеника ове обитељи Луку (Милинковића). Новом монаху Владика је дао монашко име Лонгин, по Светом мученику Лонгину Сотнику (29. октобар). Бденијем је началствовао Његово Преосвештенство Хорепископ новобрдски и панонски Г.Г. Максим уз саслужење више свештеника и ђакона.

Након монашења Владика Ксенофонт се обратиo новопостриженом монаху, присутном монаштву и верном народу надахнутом беседом у којој је поред осталог рекао:

„Помолимо се и ми, браћо и сестре, за брата нашега монаха Лонгина да као што је Лонгин видећи она чудесна дешавања под крстом Господњим, паде на кољена своја и рече: „Да заиста човјек овај Син Божји бијаше“, да тако и оцу Лонгину да снаге да исповједа вјеру своју у Сина Божијега, да исповједа вјеру своју у Крст Христов, да исповједа вјеру своју у васкрсење Христово и да буде судионик и сапричасник оних дивних и великих Педесетничких дарова, да Господ Исус Христос посла Духа Свога Светога на своје свете апостоле и ученике, да Га посла на све нас да Њиме живимо, да Њиме дјелујемо, да се Њиме спасавамо и данас и у све дане живота свога. Амин. Боже дај“.

Након монашења уследила је трпеза љубави за све присутне.

Инфо служба

Све беседе Епископа Ксенофонта налазе се овде.