Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Монашење у манастиру Преподобног Јустина Ћелијског у Барајеву

Монашење у манастиру Преподобног Јустина Ћелијског у Барајеву

Print Friendly, PDF & Email

На Великом вечерњу, уочи Недеље месопусне, 6. марта ове године, у манастиру Преподобног Јустина Ћелијског у Барајеву, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Ксенофонт замонашио је у чин мале схиме искушеника ове обитељи Александра (Јовановића).Новом монаху владика је дао монашко име Јоаникије, по Преподобном Јоаникију Девичком (2/15. децембар). На Великом вечерњу началствовао је Његово Преосвештенство Хорепископ новобрдски и панонски Г.Г. Максим. Поред бројног монаштва епархије монашењу је присуствовало и око 200 светосаваца.

После чина монашења надахнутом беседом присутнима се обратио Владика Ксенофонт.

„И ево заврши се овај дан, а ми хитамо у нови дан у дан недељни посвећен страшном суду Божијем и сјећамо се Господа који са херувимима и серафимима и сваком анђелском силом као муња засија на небу и долази да суди роду човјечијем. Сјећа се тих речи и тих догађаја и тих пјесама црквених и брат наш, сада већ бивши искушеник Александар, па је зато оставио сву сујету свјетску и напустио сву силу вражију и сву силу кнеза овога свијета који у поднебесју влада и дошао у овај свети манастир, предао се у послушање Владики Науму и провео ево већ неколико година у послушању опитујући се и као искушеник пролазећи разна послушања, да би видио је ли достојан монашкога живота, да би видио је ли међу онима који су позвани, који су призвани за Царство небеско, а управо сутрашњи дан говори о томе када Господ дође у свој сили својој са свима анђелима својим, погледа са десне стране и говори онима који су са десне стране: „Ходите благословени Оца Мојега да наследите Царство које вам је спремљено од постања свијета“. Знао је брат Александар за те ријечи Господње и зато је и дошао у овај свети манастир, зато се предао у послушање е да би наследио трудовима својим, молитвама својим, послушањима својим и надасве вјером својом Царство небеско.
И ево дошао је дан када смо се заједно сабрали и када је он дао монашки завјет, а чули сте како су велики како су страшни монашки завјети. Јер страшан је овај живот на земљи овој и тежак и туробан када Христа не би било, али зато и све ове завјете које је дао које никако човјеку није лако испунити дао је уз онај додатак – „да, с Божијом помоћу“, јер се само на Бога нада и на помоћ Божију се нада да ће му помоћи у ношењу крста који му је Господ понудио, који му је Господ рекао да понесе крста који значи да ништа у овоме свијету не воли више него Господа, да узме крст свој и за Њим да пође да мимо Господа и више од Господа не воли ни оца, ни мајку, ни браћу, ни сестре, нити било шта на овој земљи него да служећи Господу овај живот земаљски оконча“, нагласио је Владика Ксенофонт.

Након монашења приређена је трпеза љубави за све присутне.

Инфо служба

Све беседе Епископа Ксенофонта налазе се овде.