Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Монашење у манастиру Пресвете Богородице Тројеручице у Мушветама

Монашење у манастиру Пресвете Богородице Тројеручице у Мушветама

Print Friendly, PDF & Email

 На Великом вечерњу, уочи празника Цвети, 11/24. априла, у манастиру Пресвете Богородице Тројеручице у Мушветама, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Ксенофонт замонашио је у чин мале схиме искушеника ове обитељи Милоша (Веселиновића). Новом монаху Владика је дао монашко име Маркијан.

На Великом вечерњу началствовао је Његово Преосвештенство Хорепископ новобрдски и панонски Г.Г. Максим. Монашењу је присуствовало око 120 светосаваца.

После чина монашења надахнутом беседом присутнима се обратио Владика Ксенофонт:

„Досадашњи искушеник Милош, а од вечерас монах Маркијан, чуо је те страшне ријечи, да из гроба треба изаћи, да се Христу треба поклонити, да са Христом треба сараспињати се, да са Христом треба васкрсавати, па је оставио у младости својој живот у свијету и све угодности, све удобности овога живота, ставио себе у послушање старцу, старцу нашем блаженопочившем Артемију, Владики и духовнику нашем, а преко њега и кроз моју недостојност да у овом манастиру посвети себе Богу, да у послушању, трпљењу, у молитви и посту угоди Богу.

Имамо, дакле, још једног молитвеника у манастиру, за читав род српски, за читав род хришћански, за читаву земљу, ову земљу растужену и напаћену која страда од краја до краја васељене, под тешким бременом греха, под тешким бременом ђавола, под тешким бременом смрти, а ничега новог под сунцем заиста нема него јединога васкрслога Христа чије васкрсење чекамо и ишчекујемо.

Нека би дао Бог да отац Маркијан буде молитвеник за све нас, да нас у молитвама својим помиње али да и ми, браћо и сестре, њега не заборављамо у својим молитвама, јер за сваког Христовог војника, за сваког Христовога борца, за сваког Христовога ратника треба се молити јер велику битку бије, страшну битку бије, битку на живот и смрт. Битку коју су знали наши преци да бију, битку у којој су знали коме да се приклоне, јер једино је Царство Небеско вјечно и довијека, а ове земаљске сласти, земаљске сладости, само су пролазне само су за времена. Како је то дивно цар Лазар изложио рекавши: „Земаљско је за малена царство а Небеско увијек и до вијека“.“

Након монашења приређена је трпеза љубави за све присутне.

 

Инфо служба

Све беседе Епископа Ксенофонта налазе се овде.