Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Монашење у манастиру Свете Тројице у Кули

Монашење у манастиру Свете Тројице у Кули

Print Friendly, PDF & Email
На Великом вечерњу, уочи празника Покрова Пресвете Богородице, 13. октобра, у манастиру Свете Тројице у Кули, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Ксенофонт замонашио је у чин мале схиме искушеника ове обитељи Марка (Димитријевића). Новом монаху Владика је дао монашко име Макарије, по Преподобном Макарију Великом (празнује се 1. фебруара). Монашењу је присуствовало око 200 светосаваца из свих крајева Србије.

После чина монашења Владика Ксенофонт се надахнутом беседом обратио новопостриженoм монаху, присутном монаштву и верном народу:

“Монах, усамљеник и самац не буде више сам, него носећи благи јарам Христов тј. крст онај на себи, Христом праћени и Пресветом Богородицом потпомаган и са свима светима који су вечерас дошли као што сте чули, дође Господ, дође Пресвета Богомајка, чији Покров прослављамо, дођоше анђели Божији, дођоше и сви светитељи да присуствују овдје, да се са нама радују и да се са нама веселе и да са нама посвједоче да све оно што је отац Макарије као завјете своје Богу дао да их изврши и у онај судњи и одсудни дан страшнога суда Христовога буде прибројан са десне стране када ће и њему и многима са десне стране Господ са десне стране да каже: „Ходите благословени Оца мојега да наследите Царство“. Нека би дао Бог да што мање буде оних са лијеве стране који ће бити одаслни са ђаволом и са анђелима његовим у проклети огањ вјечни. Да будемо прибројани са десне стране Христа, Бога Оца и Духа Светога да бисмо чули тај блажени и благословени глас, да бисмо се са Пресветом Богомајком и свима светима радовали и благосиљали кроза све вјекове и сву вјечност. Амин. Боже дај.“

Након монашења приређена је трпеза љубави за све присутне.

Инфо служба

Све беседе Епископа Ксенофонта налазе се овде.