Почетна / АРХИВА / Монашење у манастиру свете великомученице Марине

Монашење у манастиру свете великомученице Марине

Print Friendly, PDF & Email

На Великој вечерњи, уочи храмовне славе Свете великомученице Марине, 29. јула, у истоименом манастиру, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Ксенофонт замонашио је у чин мале схиме искушеницу ове обитељи Миру (Милобратовић). Новој монахињи Владика је дао монашко име Маријамна, по сестри светог апостола Филипа, Маријамни (2. март). На Великој вечерњи началствовао је Његово Преосвештенство Хорепископ старорашки и лознички Г.Г. Николај уз саслужење више свештеника и ђакона.

Након монашења Владика Ксенофонт се обратиo новопостриженој монахињи, присутном монаштву и верном народу надахнутом беседом у којој је поред осталог рекао:

„Нека је Бог благослови у њеном монашком животу, да оно као што је чула, дакле, од данас монахиња Маријамна, под заштитништвом небеским св. великомученице Марине али и Маријамне праведне, чудотворке, сестре светога апостола Филипа, да руковођена њима, да потпомагана њима и потпомагана свима нама, нашим молитвама дакле, јер ниједан хришћанин сам није него у заједници са другима, труди се да оно што је обећао Богу све испуни хришћани, били монаси било мирјани, сви смо Богу обећали да ћемо да живимо по правилима хришћанскога живота, по благодати Духа Светога, по закону Божијем, по одредбама Цркве Божије да ћемо тако да живимо али потпомагани молитвама једни других нека тако и буде. Нека и њој Бог помогне да крај живота свога и сконча као монахиња, послушна, трпељива и трудољубива као што је вечерас овдје пред Богом и пред нама обећала. Амин. Боже дај.“

Након монашења уследила је трпеза љубави за све присутне.

Инфо служба

Све беседе Епископа Ксенофонта налазе се овде.