Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Монашење у манастиру Светог Никите Ремезијанског у Вргудинцу

Монашење у манастиру Светог Никите Ремезијанског у Вргудинцу

Print Friendly, PDF & Email

На Великом вечерњу, уочи празника Сабора Светог архангела Михаила, 7/20. новембра, у манастиру Светог Никите Ремезијанског у Вргудинцу, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије замонашио је у чин мале схиме две искушенице ове обитељи: Верицу Стојковић из Мелнице код Петровца на Млави и Сању Јовановић из Стублина код Обреновца. Новопостриженим монахињама Владика је дао монашка имена: Ефимија (по светој великомученици Ефимији – 16/29. септембар) и Нина (по светоj Нини Равноапостолној – 14/27. јануар).

У својој архипастирској беседи Владика Артемије је говорио о монашким заветима и путу којим су новопострижене монахиње пошле:

“Оне су вечерас постале нове слушкиње Господње, нове молитвенице пред Богом, не само за себе и за своје сестре овога манастира, него за цео род наш Србски, православни. Али, знајући њихове обавезе које су примиле на себе, треба и ми да знамо да је и њима потребна наша помоћ. Зато, да их и ми имамо у својим молитвама, да их Бог укрепи, оснажи, дарује духовне и физичке снаге да испуне оно што су Господу обећале. Само тако, што важи за њих важи и за све нас, бићемо заиста онда уврштени у ред слугу Божијих, у ред са нашом небеском браћом анђелима и архангелима.“

Након монашења уследила је трпеза љубави за све присутне.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на монашењу.