Почетна / АРХИВА / Монашење у манастиру Светог Николаја у Лозници

Монашење у манастиру Светог Николаја у Лозници

Print Friendly, PDF & Email

На Великом вечерњу, уочи празника Успенија Пресвете Богородице, 27. августа, у манастиру Светог Николаја Мирликијског у Лозници код Чачка, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Ксенофонт замонашио је у чин мале схиме искушеницу ове обитељи Бојану (Спасић). Новој монахињи Владика је дао монашко име Кира. Монашењу је присуствовало око 250 светосаваца из свих крајева Србије.

После чина монашења Владика Ксенофонт се надахнутом беседом обратио новопостриженој монахињи, присутном монаштву и верном народу:

“Нека би дао Бог да сестра Кира све ово што је вечерас обећала Господу и испуни, да је Господ у онај страшни дан суда свога препозна са десне стране и да јој каже са оним осталима: ‘Ходи благословена Оца мога да наследиш Царство’. Нека би дао Бог да и свима нама монасима ови завјети буду једно ново подсјећање ко смо и шта смо и какве смо завјете дали, да треба и да испуњавамо све оно што смо дали, да не заборављамо своје завјете, да не заборављамо Бога, да не заборављамо душу своју, да не заборављамо живот вјечни, трудимо се на разне начине али увјек пред очима својим да имамо оне рјечи Господње да је узалуд човјеку, да је бадава човјеку ако читав свјет задобије а души својој науди.“

Након монашења приређена је трпеза љубави за све присутне.

Инфо служба