Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Монашење у манастиру Светог Николаја у Лозници

Монашење у манастиру Светог Николаја у Лозници

Print Friendly, PDF & Email

На Великом вечерњу, уочи недеље 20. по Духовдану, 21. октобра, у манастиру Светог Николаја Мирликијског у Лозници код Чачка, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Ксенофонт замонашио је у чин мале схиме искушеницу ове обитељи Радмилу (Лазић) и искушеницу манастира Светог Никите Ремезијанског у Вргудинцу Бранкицу (Стојадиновић). Новим монахињама Владика је дао монашка имена Аполинарија и Ефросинија.

После чина монашења Владика Ксенофонт се надахнутом беседом обратио новопостриженим монахињама, присутном монаштву и верном народу:

“Нека им тај Господ од кога помоћ очекују, од кога су помоћ тражиле, од кога помоћ ишту буде брзи помоћник на путу овоме монашком који није једноставан, јер није живот хришћански једноставан и није лак. Живот хришћански је живот крста, живот жртве и као што нам Господ и обећа у Светом Јеванђељу: Кроз многе вам невоље ваља ући у Царство Небеско. Ко је ушао у Цркву Божију, ко се зове хришћанин, а мисли да може лако као по лоју, како каже наш народ, да прође овај живот, а да никакве муке, а да никаквог трња на том путу свом не нађе и да без икаквог труда може да проведе живот свој, па да стане пред лице Божије, тај се дубоко вара, браћо и сестре, јер такав неће видети лице Божије. Него нам Господ обећава да ћемо бити и ружени и пљувани и гоњени, да ћемо да наготујемо и да гладујемо и да жеђамо и свако друго понижење да на нама буде извршено и да ћемо тек тако кроз многе невоље које претрпимо ући у Царсво Небеско.“

Након монашења приређена је трпеза љубави за све присутне.

Инфо служба