Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Монашење у манастиру Светог Николаја у Лозници

Монашење у манастиру Светог Николаја у Лозници

Print Friendly, PDF & Email

На Великом вечерњу, уочи празника Успенија Пресвете Богородице, 14/27. августа, у манастиру Светог Николаја Мирликијског у Лозници код Чачка, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије замонашио је у чин мале схиме искушенице ове обитељи: Биљану (Илић), Дану (Петровић) и Мирјану (Мартиновић). Новим монахињама Владика је дао монашка имена: Теодота, Јулита и Тавита. Монашењу је присуствовало око 250 светосаваца из свих крајева Србије.

После чина монашења Владика Артемије се надахнутом беседом обратио новопостриженим монахињама, присутном монаштву и верном народу:

“Заиста је велика милост Божија и велика је тајна спасења када се каже у стихири овој: „Познајмо браћо силу тајне.“ Та сила тајне је та која покреће и данас после две хиљаде година младе душе да се одрекну свега у свету и самих себе и својих сродника и фамилије, и да крену за Господом Христом носећи Његов крст, јер су чуле и примиле у срце да је благ јарам Христов, да је бреме Његово лако…

Оне ће се молити за све нас, али и ми смо сви дужни да се молимо за њих, да њих Господ укрепи, да издрже на путу којим су кренуле, да испуне обећање које су дали Господу и да тако удостоје се и оне да уђу у Царство небеско, и да буду саучеснице са свим пре њих преподобним матерама и сестрама које су Богу угодиле.

Само тако, браћо и сестре, и наше празновање великога празника Успења Пресвете Богородице биће мило и драго и Светој Богородици и њеноме Сину Господу нашем Исусу Христу. Јер празнике и зато и празнујемо да нас они подсећају на наше хришћанске дужности, на наша обећања, на оно што нам је Господ заповедио да се тога у животу држимо.“

Након монашења приређена је трпеза љубави за све присутне.

Инфо служба

 

Прочитајте транскрипт  беседе изговорене на монашењу.