Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Монашење у велику схиму у манастиру Светог архангела Гаврила у Готовуши (Косово и Метохија)

Монашење у велику схиму у манастиру Светог архангела Гаврила у Готовуши (Косово и Метохија)

Print Friendly, PDF & Email

Настављајући дело свог духовног оца, епископа Артемија, духовног руковођења монаштва, епископ Ксенофонт је био у канонској посети манастиру Светих
Архангела у Готовуши 25. и 26. децембра. После исповести братије овог манастира епископ Ксенофонт, уз саслуживање протосинђела Дамјана и јерођакона Георгија, служио је велико вечерње а потом извршио монашење у чин велике схиме протосинђела Кирила давши му име Урило.

Протосинђел Кирило је најстарији клирик наше епархије. Рођен је 1935 године а замонашен је у манастиру Високи Дечани 1995. године од стране епископа Артемија. У јануару 1999. године рукоположен је за јерођакона (8. јануара) а убрзо и за јеромонаха (17. јануара). Потом по послушању прелази у манастир Драганац у Косовском Поморављу где неуморно ради на обнови ове древне
светиње. За десетак година рада отац Кирило је успео да изгради конаке и помоћне зграде око манастирског храма Светог Архангела Гаврила. Поред труда на обнови светиње отац Кирило је велики труд уложио и на обнову побожности у овом крају Косова. Када је народ кренуо да напуста ове крајеве после бомбардовања 1999 године, отац Кирило је легао на пут испред колоне и тако спречио одлазак Срба. После смене епсикопа Артемија отац Кирило је остао у манастиру Драганцу, иако је убрзо био смењен од стране ново неканонског епископа. Ипак, због свих новотарија и притисака које је трпео од стране нове манастирске управе отац Кирило прелази у манастир Светих Архангела на Брезовици, који је основан по благослову епископа Артемија. Већ у дубокој старости отац Кирило је изразио жељу да прими велику схиму, најузвишенији и духовно најзахтевнији вид монашкога живљења. Излазећи у сусрет овој његовој благочестивој жељи епископ Ксенофонт га је замонашио у чин велике схиме и давши му име Урило (што значи светлост Божја). У својој беседи епископ Ксенофонт је подсетио великосхимника Урила да му је ово треће заветовање Господу, прво је било на крштењу, друго на монашењу у малу схиму и треће ово сад када прима велику схиму, и пожелео му успеха на новом попришту духовне борбе.
У недељу Праотаца, епископ Ксенофонт је служио свету архијерејску литургију уз саслужење протосинђела Бенедикта и Дамјана, јеромонаха Исидора и јерођакона Георгија уз присуство педесетак верника. У својој беседи на крају литургије владика је поучио вернике како да се духовно припреме за долазак у телу Господа нашега Исуса Христа, како би на прави начин прославили Божић и све божићне празнике.

Протосинђел Дамјан