Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Монашење у манастиру Светог Николаја Мирликијског у Лозници

Монашење у манастиру Светог Николаја Мирликијског у Лозници

Print Friendly, PDF & Email

На Великом вечерњу, уочи Велике Госпојине, 14/27. августа, у манастиру Светог Николаја Мирликијског у Лозници, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије замонашио је у чин мале схиме искушеницу овог манастира Валентину (Вејновић).

Новопостриженој монахињи Владика је дао ново монашко име – Екатерина, по светој Великомученици Екатерини (24. новембар). Велико вечерње служио је Његово Преосвештенство хорепископ новобрдски и лознички Г. Г. Николај.

У својој веома надахнутој беседи Владика Артемије је између осталог рекао:

„Нека је благословен Бог, нека је благословено ово свето место, у коме смо се вечерас сабрали да прославимо Успење Свете Богородице, Оне, која нам је Господа Христа родила, и омогућила спасење целоме роду људскоме. Света Богородица се је удостојила те части од Бога, да буде изабрана, да постане Мајка Божија. И Она је то учинила са пуним смирењем, рекавши Архангелу Гаврилу: „Ево слушкиње Господње, нека ми буде како рече.“ И тако је Света Богородица целога живота, цео живот свој поклањала и посвећивала, само искључиво вршећи вољу Божију – никада своју вољу, него вољу Божију, и тиме дала пример целоме роду људскоме, како се Богу угађа. Вечерас, поред почетка празника сутрашњега, Бог нас је обдарио још једном великом радошћу – вечерас у овом манастиру, једна нова душа која је кренула за Христом, удостојила се, да се обуче у светли анђелски лик, и да постане монахиња. Чули сте шта значи бити монахиња. Чули сте завете које је она положила. Је ли могуће да то човек испуни? Сам – не, без помоћи Божије! Зато је и мати Екатерина, на свако питање, чули сте, одговарала – да, али с Божијом помоћи. Никако гордо, самоуверено, хоћу, могу, добро, или тако нешто, као што ми у свету често говоримо – него све, само уз помоћ Божију, онако као што је рекао и Свети Апостол Павле: „Све могу у Христу Исусу који ми моћи даје.“ Без Њега не могу ништа и ја сам ништа – мање од нуле, ако нисам са Господом, ако немам Његову помоћ и благодат у себи.“

Уследила је трпеза љубави коју је за све присутне приредило сестринство манастира.

Инфо служба

 

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији. Све беседе Епископа Артемија налазе се овде.