Почетна / АУТОРИ / Рајица Марковић / Рајица М: Мрзани и мрзитељи

Рајица М: Мрзани и мрзитељи

Print Friendly, PDF & Email

„На Мрзана кућа остана“, каже једна народна изрека. А ти Мрзани, то су они не баш важећи на мерилима света, мало цењени а више подцењени и у породици и у друштву. Мрзани у себи носе неки печат који им никако не дозвољава да постану мрзитељи. Неретко а често и увек у преломним и пресудним данима и годинама, кад се све узбурка, кад редовно стање бива доведено у питање ванредним захтевима времена, ти Мрзани знају да од својих омражених тела направе непремостиви бедем на очувању породичног лепог имена или националне традиције и вере, тих за човека и народ вечних вредности.

Ти Мрзани су они лоши синови, на чијим рукама, по правилу, умиру остарели родитељи, док се њихова вољена браћа и сестре, и код родитеља и у свету више важећи и цењени, баве неодложним пословима света. Највећи парадокс у овоме је тај што мрзани у себи носе љубав Према Богу и Божијем свету а мрзост једино према греху, док вољени светом на њих дишу мрзошћу.

Ако вас свет мрзи знајте да је мене мрзео пре вас теши Господ омрзнуте мрзане. Мрзани делују по унутрашњем позвању савести које је јаче од свих бура што наваљују споља, а њихово дело, које је увек самопожртвовано има свој корен у благодатном дару Божијем. „Распири благодатни дар Божији“ каже Свети Апостол Павле-Тимотеју, и стварно сви ветрови и буре у овим Мрзанима само распирују ону боголику човечност која букти пламом. Благодатни дар Божији не зависи од човека него од Бога, тако и човек који је носилац благодатног дара не зависи од себе и од своје воље него од дародавца Бога и Божије воље. Мрзан у коме се Божијим дејством пробудио благодатни дар, не ради шта се њему ради, не прича шта се њему прича него искључиво оно што му Бог налаже кроз савест и претвара себе и своје позвање у Божије оруђе у Божијем свету.

Сам Апостол Павле, који је још као Савле испуњен мрзошћу према новој науци пошао да гони Хришћане и баца их у тамнице, од самог Господа Христа добија благодатни дар Апостолства и од гонитеља постаје најватренији проповедник вере коју је гонио, испуњава се Божијом Љубављу и постаје писац незаобилазне „Химне Љубави“. Апостол Павле је очигледан пример да код Бога нема одбачених, да једино има људи који Бога одбацују и то само дотле док им Бог допушта.

Од кад је света и века тако је, људи или Богу служе или Бога одбацују, одбацујући Бога одбацују и Мрзане који вољом Божијом невољно опстајавају у свету јер нису од света. Мрзани трагају за неком вишом правдом од оне којом тргују књижевници и фарисеји и за неком већом Љубављу од оне која се купује и продаје на пијаци паганској. Никакво чудо што их свет на својој вредносној скали коју покрећу новци не вреднује високо. Мрзани света, враћају свет Божијој Љубави, још само један од многих парадокса Хришћанства. Мрзани су дакле, они последњи преко којих се одвија преокрет и превредновавање, грехом загађене и људском рђом зарђале, друштвене вредносне ваге. Вечна заједница Оца, Сина и Светог Духа коју Господ Исус Христос једном заувек успостави на земљи, од како је успостављена трпи непрестане насртаје сатанског духа злобе. У ово време институционално поробљеног човека, дух злобе покушава да из свих послова светског друштва потисне и истисне носиоце благодатних дарова Божијих а тиме и благодатни живот у благодатној заједници Оца, Сина и Светога Духа. У вавилону великом у који нас неки, свим силама света, терају неће се смети чути ни песма ни музика, нити ће бити икакве уметности, неће бити места за благодатну лепоту Божију, уместо тога слушаће се, папагајски научене, неискрене приче књижевника и фарисеја.

Није корисно владарима света, господарима хлеба и мајсторима игара, да се пали приземљени и у грех уплетени људски створ подсећа на Бога и Божије обећање о будућем Царству Светаца. Зар је чудо онда, што се у Новом Завету штампаном под звучном најавом „савремени српски превод“ благодат Божија ни на једном месту не помиње. За ову књигу која је легално штампана под ISBN 1- 932438- 00 – 9 нигде се не може прочитати, ни ко је издавач, ни аутор а нуди се преко интернета на читање. Ово није чудо онима који су будни, њима је ово сигуран знак шта се иза брда ваља, јер они јесу они који живе отворених очију, али поставља се питање, шта је са онима који спавају.

Ти који спавају представљају живи зид онима који варају за себичну материјалну корист. Они који варају донесоше законе којима чупају Бога из људских срдаца. Она срца која одбацише Бога ради срамног добитка, чупају Бога из срца оних који се не одрекоше Љубави Божије и који се зато држе далеко од државних јасли. У наше време истинска Љубав Божија није баш нека препорука за послове света чак је и препрека. И та препрека испречи се испред многих који Бога воле, па их спречава да слободно раде, да развијају благодатне дарове Божије на општу корист и на корист својих најближих. Таквима у овом друштву нема места, они се протерују и прогоне.

Данас је у Србији уносно радити на рушењу Србије, породице и човека и то све институције система раде. Ми имамо државу која саму себе и све своје прождире. Синоћ Прва Телевизија приказа како крваре срца родитеља на које сатански закон о породици насрће, да им ишчупа љубав из срца. Сиромашним родитељима отимају се деца од стране плаћеника, наводних социјално – хуманитарних служби и дају на старање другим плаћеницима који добијају по тридесет хиљада динара месечно по детету. Зашто ти социјални хуманитарци не помогоше родитељима који своју децу воле, него им децу отеше и дадоше старатељима, питају се они не будни. Зато што се на овај начин руши породица и чупа љубав из срца родитеља, одговарју будни. У Вавилону Великом не сме бити никакве љубави само голи интерес, јер Бог је Љубав. Једно само сметнуше са свог помраченог ума, ови мрзитељи. Србија није Вавилон, она је сва сазидана на најчвршћем темељу бесмртног Христа, армирана Светим костима неизбројивих Божијих Светаца, Мученика и Исповедника. Уместо да је сруше, њени рушитељи ће срушити себе, а народ Србаља Бог ће се подсетити Светих речи Владике и Песника Његоша, „Муж је Бранич Жене и Ђетета, Народ Бранич Цркве и Племена“ па ће по овим Светим речима и по својој савести поступити у тренутку одлуке, уз свемогућу Божију помоћ.

Преосвећени Владико Артемије!

Молим Ваш Свети благослов и молитву Свету, да нас у овој Светој Недељи Православља Господ оснажи за предстојећу победу над свим непријатељима Праве Вере и Господа Христа кога у срцима носимо и који нам срца узноси Оцу Небеском.

Грешни раб Христове Слободе,
Рајица Марковић