Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Недеља 12. по Духовдану у манастиру Свете Великомученице Марине

Недеља 12. по Духовдану у манастиру Свете Великомученице Марине

Print Friendly, PDF & Email

У Недељу дванаесту по Духовдану, 14/27. августа, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Свете Великомученице Марине у Дудовици код Лазаревца уз саслужење: Архимандрита Варнаве (Димитријевића), јереја Жељка (Јовановића), јереја Ивице (Тасића), јерођакона Паладија (Матића) и ђакона Игора (Матијевића). Светој Архијерејској Литургији присуствовало је око 80 верника из Лазаревца, Аранђеловца и околине. Многи од њих су се причестили Пресветим и Животворним Тајнама Христовим.

Након Литургије Владика Артемије се архипастирском беседом обратио присутном народу:

„Господ је стварао свет, браћо и сестре, не као нешто непомично, неко непомично биће, него биће које је стално у покрету, које се стално мења. Један стари грчки философ је рекао да човек не може ући два пута у исту реку. Зашто? Зато што је та вода у коју је прву пут ушао отишла подалеко. Све се мења у овоме свету и животу, то видимо у природи, то видимо у нама самима, на деци нашој која се мењају, како израстају, види се у нама старима који полако сазревамо као нека крушка на грани . И цео свет је у покрету, а пре свега човек је у покрету ка Небеској својој отаџбини, ка Царству Небескоме, ка Небеској Србији. На томе нашем путу нема застајкивања, нема прекида, нема стајања, то је непрекидна динамика. Камен када баци човек у вис или се пење или пада доле. Ни једноиг тренутка не стоји на месту које је достигао горе, тако ни човек који се труди у своме хришћанском животу, ако застане мало онда и не напредује, онда сигурно да назадује.

Данас, гледајући у ову светињу овде, браћо и сестре, видим многа нова лица. И то је једна промена. Пре свега промена је код наших сестара овде, које су сада дошле у ову светињу нашу да оне даље овде живе и да стварају услове за један велики, велики манастир. Сестре које су биле овде, из њима знаних разлога, отишле су, Господ нека је са њима и оне са Господом. А оне које су дошле овде, дошле су по благослову нашем, дошле су да ова светиња не би остала сама и ви да не би остали без места где се можете Богу молити. Данас, још се једна ствар догодила у овоме манастиру. Бог је походио ову свету обитељ и ново сестринство и послао нама заштитницу овога манастира – свету великомученицу Марину, део њених светих моштију. Донели смо из Грчке мошти свете великомученице Марине, које ће сада пребивати овде у овоме манастиру где ће се света Марина молити за нас што се ми молимо њој да се моли пред Престолом Господњим. Имаћемо прилике када дођемо овде да њене свете мошти целивомо и да добијемо благослов од њених светих моштију, од Господа Бога који је њу прославио, јер је она, својим животом, својим страдањем и мучењем које је поднела за веру у Господа Христа, прославила Господа. Она је Бога прославила, зато је Бог њу прославио.

Нека света великомученица Марина буде заштитница ове свете обитељи, нека буде покровитељка новим сестрама овде, да истрају на новоме послушању које су добиле и да напредују духовно под окриљем свете великомученице Марине.

Нека Господ прими данашње свете молитве и услиши нас који смо дошли овде да се заједно Богу помолимо“.

Уследила је трпеза љубави коју су за све присутне приредиле сестре манастира. У току трпезе љубави приређен је пригодни програм од стране светосаваца при овој катакомби.

Инфо служба