Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Недеља 13. по Духовдану у Колумбусу (САД)

Недеља 13. по Духовдану у Колумбусу (САД)

Print Friendly, PDF & Email

У недељу 13. по Духовдану, 3. септембра, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Ксенофонт служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Светих српских просветитеља у Колумбусу (САД). Епископу Ксенофонту су на Литургији саслуживали: Његово Преосвештенство Хорепископ новобрдски и панонски Г.Г. Максим, протосинђел Јов (Кадило), јереј Драгиша Мачар, јереј Љубомир Ђурић и јерођакон Симеон (Васић).

Архипастирском беседом присутном народу обратио се Владика. У својој беседи владика је најпре протумачио Јеванђеље о злим виноградарима а потом поучио присутне вернике:

„Господ често сакрива свој лик, да тајанствено, не отворено, транспарентно дејствује у овоме свету већ тајанствено. Зашто то чини? Не зато што Он нема силе и снаге да нас затрпа мноштвом чудеса, неоспорних чудеса која би нас потпуно уверили у Његово постојање, већ зато што не жели да нама одузме ту плату за подвиг вере који очекује од свих нас. И већина чудеса коју је Господ и чинио у овоме свету повремено показује сву силу. Он чини тако да она увек могу да се протумаче и рационалистички, јер тиме увек оставља простор слободи људској, односно вери Христовој. Ми ту слободу пројављујемо и показујемо тиме што стичемо веру, идемо путем вере или не идемо путем вере. И наравно да ће Господ о свом другом доласку сигурно показати сву своју силу и славу. Јер Њему сила не недостаје али Свети оци кажу Он у овом времену у коме живимо оставља нама простор за подвиг вере. Јер „вером ходимо а не гледањем“, вели Свети апостол Павле. Дакле, Господ хоће да се учимо да ходимо вером а не гледањем. Нека нас свеблаги Господ у тој вери и у том духовном прогледању све укрепи како бисмо идући путем вере достигли Живот вечни и Царство небеско. Амин. Боже дај.“

Уследила је трпеза љубави за све присутне.

Инфо служба