Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Недеља петнаеста по Духовдану у Лозници

Недеља петнаеста по Духовдану у Лозници

Print Friendly, PDF & Email

Наши ближњи јесу видљиво поље, на коме ми показујемо љубав своју према невидљивом Богу. На коме ће се очитавати наша љубав према Богу ако не на људима који живе с нама на земљи? Бог бива ганут нашом љубављу према суседима нашим слично мајци која се осећа ганута љубављу некога странца према детету своме. Толико је неопходно нужно показати своју љубав према Богу на људима око себе, да апостол љубави чак назива лажом онога ко каже да љуби Бога а мрзи на брата свога: ако ко рече: ја љубим Бога, а мрзи на брата свога, лажа је (I Јов. 4, 20).

Испред цркве у Лозници окупио се велики број свештеномонаха, монаха, монахиња и верног народа, да дочека свога Епископа, који се благосиљајући вернике упутио ка храму, праћен појањем монаха и народа.

Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу Г.Г Артемије, служио је Свету Архијерејску Литургију у Лозници, уз саслуживање архимандрита Николаја, протосинђела Варнаве, Варсануфија, Иринеја, Агапита, јеромонаха Софронија, и јерођакона Дамјана и Паладија.

Литургија је протекла торжествено. Епископ Артемије се обратио свима Пастирском и надахнутом беседом.

Након Свете Литургије, сви присутни су се укрепили на трпези љубави коју је припремио архимандрит Николај са својом братијом.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.