Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Недеља шеснаеста по Духовдану у Кули

Недеља шеснаеста по Духовдану у Кули

Print Friendly, PDF & Email

Владика Артемије утврђује своје катакомбе

„Прича о талантима наводи на мисао да је овај живот време тргoвине. Треба, дакле, да пожуримо како бисмо искористили време, као што на тргу свако жури да прода оно што може. Чак и онај ко изнесе опанке или лику не седи скрштених руку, него се труди да привуче купце како би своју робу продао, а затим купио што му је нужно. Нико од оних који су примили живот од Господа не може рећи да нема ни један таланат. Сваки има нешто, и то не само једну ствар. Према томе, свако има чим да тргује и да ствара добит.

Не обазири се на страну и не број колико су други добили, него добро погледај на себе и пажљиво одреди шта је у теби и шта можеш на то још додати. Затим се потруди на том плану без лењости. На Суду те неће питати зашто ниси стекао десет таланата ако си имао само један, нити ћe те питати зашто си на свој таланат стекао само један таланат, већ ћe рећи: „Шта си стекао – таланат, пола таланта или његов десети део?“ И награда неће бити по томе што си примио, него по томе што си стекао.

И човек се неће моћи ничим оправдати: ни својом незнатношћу, ни сиромаштвом, ни необразованошћу. Јер, ако није дано, неће се ни питати. Међутим, ти си имао руке и ноге. Стога ћe те питати: „Шта си са њима стекао?“ Имао си језик, те ћe питати: „Шта си са њиме добио?“ Тако се на Суду Божијем изједначава неједнакост земаљских околности.“

У недељу шеснаесту по Духовдану, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу, служио је Свету Архијерејску Литургију у Кули у манастиру посвећеном Светој Тројици, уз саслуживање протосинђела Варнаве, Наума, Варсануфија, Иринеја, Максима настојатеља ове Катакомбе, јеромонаха Хризостома, и јерођакона Дамјана. Ово је прва Архијерејска Литургија у овој Катакомби, па се верни народ окупио у великом броју да дочека свога Епископа.

Међу присутним верницима била је и мала Анастасија позната по свом великом умећу из црквеног појања. Монахиња Митродора је овом приликом прославила свој имендан, и припремила славски колач и жито. Епископ Артемије је одржао Пастирску беседу, инспирисан причом из Јеванђеља о талантима.

После духовног укрепљења сви присутни су се телесно укрепили на трпези љубави, коју је спремио протосинђел Максим са својом у Христу братијом.

Девојчица Анастасија је запевала свом Епископу Артемију, са много љубави богомољачку песму „Не плачи Мати Марија“.

Нека Благи Господ, молитвама Пресвете Богомајке и свих Светих, помогне свакоме од нас да сачувамо нашу веру Православну неокрњену и чисту, сада и увек и кроза све векове.

Амин.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.