Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Недеља 21. по Духовдану у катакомби Светог Архангела Михаила у Нишу

Недеља 21. по Духовдану у катакомби Светог Архангела Михаила у Нишу

Print Friendly, PDF & Email

Обављајући Свето послушање архипастира Цркве Божје, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски и косовско-метохијски у егзилу Г. Артемије служио је у недељу 12/25. октобра, Свету Архијерејску Литургију у катакомби Светог Архангела Михаила у Нишу, уз саслужење 5 свештенослужитеља епархије. Литургији је присуствовало стотинак верника.

Поред благослова и радости Архијерејске Литургије и присуства архијереја Божјег, прошли светли недељни дан донео је братству и верницима катакомбе у Нишу још једну радост – братску посету у Христу браће и сестара из катакомбе Светог Краља Милутина у Бадовинцима. Ове богољубиве светосавске душе, њих двадесетак на броју, имале су ту велику част и благослов Божји да се, у оквиру свог дводневног поклоничког путовања, поклоне моштима Светог Краља Милутина и другим светињама у Софији. У повратку су посетили нишку катакомбу.

Ову групу светосаваца предводио је јеромонах Сава Мирковић, сабрат катакомбе Светог Краља Милутина. Заједничарењем у молитви и трпези љубави, светосавци из Бадовинаца су на својеврстан начин пренели присутнима благослов Светог Краља Милутина, а себи стекли додатни архијерејски благослов.

Још једно небеско благо, које су сви у катакомби примили овог лепог недељног дана, било је благо архипастирске беседе Владике Артемија о теми јеванђелске приче о сејачу и семену (Лк. 8, 5, 15).

После Свете Литургије Владика је пререзао колач и освештао кољиво које је, у част Преподобне матере наше Параскеве, принела монахиња Параскева из манастира Светог Никите у Вргудинцу.

Уследила је трпеза љубави за све присутне, чиме је и завршено ово предивно недељно светковање – сусрет у љубави Христовој две светосавске катакомбе.

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији у Нишу.