Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Недеља 30. по Духовдану у Дудовици

Недеља 30. по Духовдану у Дудовици

Print Friendly, PDF & Email

У Недељу 30. по Духовдану, 10/23. децембра, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије присуствовао је Светој Литургији у манастиру Свете великомученице Марине у Дудовици. Светом Литургијом је началствовао архимандрит Варнава (Димитријевић) уз саслужење јереја Игора (Матијевића), јереја Горана (Калушевића) и јерођакона Паладија (Матића). Литургији је присуствовало око 100 верника. Многи од њих су се причестили Светим Тајнама Христовим.

Након Литургије архипастирском беседом се обратио Владика Артемије тумачећи јеванђелску причу о богатом младићу, при чему је поучио своју паству:

“А ми ако поставимо Господу, слично питање – шта ми да чинимо хришћани да добијемо Живот вечни, да добијемо Царство небеско? И на то питање наше изговорено или неизговорено, Господ је одговорио шаљући Своје Апостоле у свет да проповедају Његову науку: „Идите по свету и научите све људе да чине све што сам заповедио.“ Шта то значи? Нама је заповедио, да, наравно не искључујући Десет Божијих заповести, а додајући нове заповести које су изречене устима Господњим, па записане у Светом Јеванђељу и од Светих Апостола предати Цркви Божијој.

Значи, ми смо добили одговор да вршимо Заповести Божије, све оно што је Он заповедио. То да чинимо и имаћемо Живот вечни, блажени на небу.

Да ли треба да чекамо толико далеко – кад ће то бити? Не! Господ је једном приликом рекао Царство Божије је унутра, у вама. Онога момента када чинимо неко добро дело, ми уносимо Господа у себе, Цара и Бога нашега. А где је Цар, ту је и Царство. Зато каже – Царство Божије је унутра, у вама.“

Уследила је трпеза љубави за све присутне, у току које је Владика Артемије одржао пригодно слово о “Косовском Јеванђељу“.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.