Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Недеља десета по Духовдану у Барајеву

Недеља десета по Духовдану у Барајеву

Print Friendly, PDF & Email

„А овај се род изгони само молитвом и постом (Мт. 17, 21). Ако се овај род изгони молитвом и постом другог лица, утолико више ће бити немоћан да уђе у оног који сам упражњава молитву и пост. Ето ограде! Бесова има много и сав је ваздух њима испуњен. Па ипак, они ништа не могу учинити ономе ко је ограђен молитвом и постом.

Пост је свестрано уздржавање, а молитва – свестрано богоопштење. Прво ограђује изван, а друго − изнутра усмерава огњено свеоружје на непријатеље. Испосника и молитвеника издалека примећују демони и беже далеко како не би добили болан ударац. Треба ли, међутим, мислити да ђаво мора обитавати тамо где нема поста и молитве? Да, може се тако мислити. Демони се усељавају у човека и крију своје присуство. Они из тајности свог домаћина уче на свако зло, одвраћајући га од сваког добра.

При томе, он је уверен да све сам ради, иако, у ствари, испуњава вољу свог непријатеља. Подухвати се само молитве и поста – и враг ћe одмах да побегне. Затим ће он са стране очекивати прилику да се опет врати. Он се стварно и вpaћa, чим буду остављени пост и молитва.“ Свети Теофан Затворник.

У недељу десету по Духовдану, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу Г.Г Артемије, служио је Свету Архијерејску Литургију у Барајеву, уз саслуживање свештеномонаха и свештенођакона Епархије.

Епископу Артемију је саслуживао и нови клирик Епархије у Егзилу јеромонах Димитрије, који је из манастира Преображење у Овчару пришао Епархији у Егзилу, и сада је сабрат Љуљачке обитељи.

У својој беседи Владика Артемије поручио:

„Прихватимо пост и молитву и са вером потрудимо се кроз покајање, Света тајна покајања и исповести, и бићемо слободни од наших ђавола који нас муче и терају по пустињи овога живота, из греха у грех, из страсти у страст, из зла у зло. Трудимо се да живимо по Јеванђељу Христовоме које је Он оставио, а оставио је све оно што је нама потребно за наше спасење. Своје божанске заповести, оставио је Свете тајне у Цркви својој помоћу којих ми примамо благодат Духа Светога у нас, примамо Бога у нас нарочито кроз Свету тајну причешћа када примамо Тело и Крв Господа нашега Исуса Христа.“

Након духовног укрепљења, сви присутни су се и телесно укрепили на трпези љубави, коју је спремио настојатељ манастира протосинђел Наум, са својом у Христу братијом.

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији у Барајеву.