Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Недеља десета по Духовдану у Барајеву

Недеља десета по Духовдану у Барајеву

Print Friendly, PDF & Email

А овај се род изгони само молитвом и постом (Мт. 17, 21). Ако се овај род изгони молитвом и постом другог лица, утолико више ће бити немоћан да уђе у оног који сам упражњава молитву и пост. Ето ограде! Бесова има много и сав је ваздух њима испуњен. Па ипак, они ништа не могу учинити ономе ко је ограђен молитвом и постом. Пост је свестрано уздржавање, а молитва – свестрано богоопштење. Прво ограђује изван, а друго – изнутра усмерава огњено свеоружје на непријатеље. Испосника и молитвеника издалека примећују демони и беже далеко како не би добили болан ударац.

Треба ли, међутим, мислити да ђаво мора обитавати тамо где нема поста и молитве? Да, може се тако мислити. Демони се усељавају у човека и крију своје присуство. Они из тајности свог домаћина уче на свако зло, одвраћајући га од сваког добра. При томе, он је уверен да све сам ради, иако, у ствари, испуњава вољу свог непријатеља. Подухвати се само молитве и поста – и враг ћe одмах да побегне. Затим ће он са стране очекивати прилику да се опет врати. Он се стварно и вpaћa, чим буду остављени пост и молитва. Свети Теофан Затворник

У десету недељу по Духовдану, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу Г.Г Артемије, служио је Свету Архијерејску Литургију у Барајеву, уз саслуживање свештеномонаха, свештеника и свештенођакона Епархије.

У својој недељној беседи Владика је између осталог рекао:

Нема браћо и сестре човека на земљи који се није сусрео са ђаволом, који није осетио његово дејство у себи и око себе. Сваки грех који човек учини јесте ђаволско дело. Иза свакога греха крије се ђаво. Није човек сам по себи учинио грех него је преварен и наговорен од ђавола. Како први човек Адам и Ева и рају тако и последњи човек на земљи, јер ђаво је тај који људе навраћа на зло, који у њих сеје зле мисли, саветује рђава дела и помаже им у томе да то чине. Исто тако браћо и сестре нема човека на земљи који није осетио дејство благодати Божије и силе Божије. Поготову човек, крштена душа који је крштен у име Оца и Сина и Светога Духа.

Након Свете Литургије сви су се телесно укрепили на трпези љубави, коју је припремио протосинђел Наум са својом братијом у Христу.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.