Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Недеља десета по Духовдану у Барајеву

Недеља десета по Духовдану у Барајеву

Print Friendly, PDF & Email

Благословено Царство Оца и Сина и Светога Духа данас је своју преображавајућу и свеосвећујућу благодатну радост изобилно распрострло на падинe скромног барајевског брега, на коме Господ благоизволи да изникне Светојустиновски манастир у оснивању. У десету Недељу по Духовдану, прву недељу по Преображењу Христовом, у овој светињи у повоју свету архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство епископ рашко-призренски и косовско-метохијски у егзилу, г.г. Артемије уз саслуживање петнаестак епархијских клирика.

Јако сунце које је од јутра пекло надјачала је ревност присутних верника, који су стајали на сунцу будући у ванредним условима у којима је служена света архијерејска Литуригија и у којима у осталом манастир и цела Епархија пребивају. У својој егзегетском беседничком излагању чинодејствујући Епископ је позвао вернике на ревност у трима врлинама, које су особито у овоме посту постављене као циљ пред сваког правослоавног хришћанина, а то су: вера, пост и молитва.

У складу са наведеним Епископ је у свом исповедничком духу и етосу посебно и изузетно нагласио да ове, као и свака друга врлина, не могу постојати нити могу бити целисходне у делу спасења наших душа уколико свакој од њих не предходи поменута вера, као корен и исходниште сваке врлне. Сходно томе свако кривоверје, маловерје и безверје представљају најдиректнију опасност за наше спасење, а у дане ове особито кривоверје екуменизма и папизма као основе великог броја јереси у историји Цркве, па и ове савремене, сатанске јереси екуменизма.

Благодатно Литургијско сабрање и укрепљење богонадахнутом еванђелском речју Епископа, све присутне је укрепило и оснажило на делу очувања Светосавља и свих вредности његових, особито оне највеће, а то је чиста и непомућена богочовечанска и одогмаћена вера Цркве Христове. Мноштво верника се након припреме постом, молитвом и исповешћу причестило на божанственој Литургији, проходећи Великогоспојински пост на прави црквен и побожан начин, како Црква учи и заповеда својим истинским чадима.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.